Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Kurs barmański Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 26 Listopad 2013 22:58

W dniach od ósmego do dziesiątego listopada bieżącego roku w naszej szkole odbywał się kurs barmański. Jego głównym celem było zdobycie wiedzy i umiejętności potrzebnych do zdania egzaminu potwierdzającego tytuł Bartender’a poziomu (level’u) A.


 
Przez trzy dni grupa młodzieży stawiała czoło wyzwaniom, które przygotował im wykładowca - pan Dariusz Kosiorek, mistrz barmański (Master Bartender) i długoletni Brand Ambasador firmy Bacardi - Martini w Polsce.
 
Przez dwa pierwsze dni zgłębialiśmy tajniki sztuki miksologii, zapoznawaliśmy się z podstawowymi technikami produkcji drinków, uczyliśmy się użycia i rozpoznawania różnorakiego szkła i sprzętu barmańskiego. Niezmiernie ciekawe były również zajęcia z towaroznawstwa, w czasie których poznawaliśmy sposób produkcji, asortyment i historię danych trunków. Nie każdy przecież wie dlaczego każda z osobna butelka whisky, czy koniaku jest tak wyjątkowa.
 
 
Po części teoretycznej przychodził czas na tą praktyczną. Każdy uczestnik kursu miał okazję wypróbować zdobytą wiedzę. Losowano drinka, którego należało wykonać pod czujnym okiem prowadzącego. Nie zawsze były to kompozycje udane, szczególnie jeśli chodzi o garnirowanie, to znaczy sposób dekoracji. 
 
Trzeci dzień upłynął pod znakiem testów. Rano musieliśmy wykonać cobler z skomponowaną własnoręcznie zalewą alkoholową o podanej mocy, następnie odbył się test teoretyczny i praktyczny z zakresu przerobionego materiału i przyswojonych wiadomości. Mimo dużego stresu wszyscy, którzy do nich podeszli - zdali i od dziś mogą mówić o sobie: „Bartender poziomu A”.

Jarosław Młynarczyk

Zmieniony: Wtorek, 26 Listopad 2013 23:12