Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Akcja - Ekologiczny Gastronomik Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Środa, 07 Maj 2014 22:48

W terminie od 14 kwietnia do 30 maja 2014r. w naszej szkole odbywa się kolejna akcja ekologiczna, w ramach której zrealizujemy m.in. cztery konkursy dotyczące ekologii.

 

 

1. Konkurs: „Elektroodpady” (co robić z zużytym sprzętem, np. z lodówką, szybkowarem, kuchenkami: indukcyjną, elektryczną, gazową, mikrofalową, czy innymi zepsutymi urządzeniami elektrycznymi; jak utylizować czajnik elektryczny itd. itp) – prezentacja (lub plakat) - schematy procesu utylizacji odpadów związanych z produkcją i przetwórstwem żywności;

>> regulamin - Elektroodpady (pdf)<<


 

 

 

2. Konkurs: „Jesteś tym, co zjesz” – co i jak jeść, aby cieszyć się zdrowiem, dobrym samopoczuciem, w pełni czerpać z życia (owoce i warzywa – składniki i wpływ, ile i kiedy jeść, obróbka, na co zwracać uwagę; węglowodany; cukry; białko; napoje) – jesteś tym, co jesz - prezentacja z opisem lub plakat z opisem.

>> regulamin - Jesteś tym, co jesz (pdf)<<


 

3. Konkurs „Niebezpieczna żywność” - prezentacja w Power Point lub plakat.

>> regulamin - Niebezpieczna żywność (pdf)<<


 

4. Konkurs „GREENWASHING” – przykłady w postaci filmów, zdjęć i innych prezentacji z omówieniem lub opisem (czyli „zielonego kłamstwa”, „ekościemy”, czyli sytuacji, w której klient jest wprowadzany w błąd, co do "ekologiczności" kupowanego produktu).

 

Najlepsi zostaną nagrodzeni !!!

Podobnie, jak w latach ubiegłych,
zachęcamy do wzięcia udziału.

 

Akcja finansowana przez:

http://www.wfosigw.bialystok.pl/

  

Dodatkowo, aby ułatwić Wam zadanie, zrealizujemy zajęcia o tematyce ekologicznej omawiające:


1.Zasady zdrowego żywienia, zawartość witamin i minerałów w jedzeniu, białka, cukry, skład zawartość napojów i ich wpływ na organizm (z uwzględnieniem barwników i konserwantów dodawanych do żywności, ich wpływ na zdrowie oraz poszukiwanie alternatywnych produktów ekologicznych);

2.Obróbka potraw – maszyny, urządzenia i sprzęt, bezpieczeństwo i szkodliwość materiałów w bliskim kontakcie z żywnością (w jaki sposób przetwarzać, przechowywać żywność ekologiczną, aby trafiała ona, jako produkt ostateczny na stół konsumenta nadal jako produkt ekologiczny),

3.Odnawialne źródła energii do wykorzystania w codziennym życiu w domu: biomasa, woda, wiatr, słońce, OZE a dofinansowanie na działania oraz

4. Inteligentny dom – jak oszczędzać różnego rodzaju energie – planowanie budowy domu, zakupu mieszkania;

5. Ekologiczne zakupy – zielone zakupy – omówienie całego procesu i jego wpływ na środowisko w poszczególnych etapach,

6. Fair Trade, biohandel.

7. Bioodpady – sposób wykorzystywania, minimalizowania i wpływ na środowisko.

 

>>> Zasady Młodego Ekologa (pdf)<<<

 >>> Ciekawostki Ekologiczne (pdf)<<<

 

Polecamy obejrzeć filmy o tematyce ekologicznej:

1. Home - S.O.S Ziemia

 


 

2. HOME (2009) - Document by Yann Arthus-Bertrand

 

3. S.O.S Ziemia Film dokumentalny

 
opr. Ewa Kwaśniewska
 
Zmieniony: Środa, 14 Maj 2014 05:48