Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Warsztaty szkoleniowe z Marcinem Budynkiem Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Piątek, 26 Wrzesień 2014 07:27

Warsztaty szkoleniowe z Marcinem Budynkiem


13.05.2014 r. uczniowie klas III Technikum Gastronomicznego zawód kucharz wzięli udział w projekcie - „Program informacyjno – szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych”, finansowany przez Związek Polskie Mięso.  

Jednodniowe szkolenie przeprowadził  Marcin  Budynek, szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie oraz założyciel – właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.

Marcin Budynek jest cenionym w świecie gastronomii autorytetem  kulinarnym. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Anglii, Chile i RPA. Jest laureatem konkursu m.in. „Kreator smaku”, Złota Patelnia, Dania Wigilijne.

W części I (teoretycznej) szkolenia  Marcin Budynek zaprezentował walory jakościowe polskiego mięsa drobiowego (kur, perliczek, kaczek, gęsi  i gołębi). Ponadto podczas instruktażu przeprowadził obróbkę  technologiczną tego mięsa.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Część II stanowiły warsztaty, w których wzięli udział uczniowie. Pracując w zespołach, marynowali drób  oraz sporządzali  potrawy stosując tradycyjne i nowoczesne metody obróbki cieplnej drobiu.
 
Młodzież wykonała bardzo ciekawe potrawy:
  • pierś kaczki sous vide z kremem z czerwonej kapusty oraz z kremem z pietruszki i bryndzy,
  • gołębie i przepiórki pieczone z szalotkami w czerwonym winie z miodem i morelami,
  • pierś kurczaka sous vide z ratatuile i sosem pomarańczowym,
  • pierś kurczaka sous vide z szałwią, pomidorami Conti i cytrynowymi ziemniakami.

 

 Marcin Budynek wspierając merytorycznie projekt szkoleniowy,  zainteresował uczniów nowymi przepisami i kompozycjami  smakowymi oraz nowoczesną aranżacją potraw z  mięsa drobiowego. Młodzież po zakończonych warsztatach otrzymała certyfikaty ukończenia kursu oraz skrypt z informacjami i przepisami.


Jolanta Żurawska – wicedyrektor
Krystyna Niemołocznow – nauczyciel przedmiotów zawodowych
Zmieniony: Piątek, 26 Wrzesień 2014 07:43