Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Turniej Gastronomiczny 2015 - podsumowanie Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Niedziela, 19 Kwiecień 2015 22:53

W dniach 24-25.III.2015 roku odbyła się kolejna edycja Turnieju Gastronomicznego.

Tematem wiodącym turnieju była „Kuchnia europejska na podlaskim stole”.

Udział wzięło 36 uczniów z:
  • Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
  • Zespołu Szkół Technicznych im. gen. Władysława Andersa w Białymstoku,
  • Zespołu Szkół Zawodowych Nr 16 w Białegostoku,
  • Zespołu Szkół Zawodowych Nr 5 im. Gen. Ignacego Prądzyńskiego w Białymstoku,
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku
 
Oficjalnego otwarcia turnieju w dniu 24 marca 2015 r. dokonał Dyrektor ZSG w Białymstoku Marek Józefowicz. Zasady przeprowadzenia turnieju przedstawiła wicedyrektor ZSG Jolanta Żurawska. Następnie odbyło się losowanie stanowisk pracy przez uczestników konkursu.
 
Jurorzy oceniali uczniów zgodnie z kryteriami dotyczącymi: higieny osobistej i produkcji, organizacji stanowiska pracy, prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, oceny organoleptycznej, sposobu podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne zadania indywidualnego.
 
25 marca 2015 r. ogłoszono wyniki i wręczono nagrody. W uroczystości podsumowania turnieju uczestniczyli przedstawiciele jednostek współpracujących ze szkołą, firm i zakładów pracy, dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół, przedstawiciele Rady Rodziców, nauczyciele, uczniowie i pracownicy ZSG.

W części artystycznej wystąpili słuchacze Policealnego Studium Wokalno-Aktorskiego. Ponadto uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku pod kierunkiem Marii Bazylewicz-Radio zaprezentowali pokaz kelnerski „Nakrycia stołów” .

Uczniowie sporządzali przekąski zimne według własnego pomysłu i zgodnie z tematem wiodącym oraz potrawę wspólną – zupę serową. Uczniowie rywalizowali w trzech zespołach.

Swoje umiejętności zaprezentowali również uczniowie klas cukierniczych.

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów:

Pracownia nr 2

1. Paulina Sielawa - III ZSZ nr 16 - Łosoś w otulinie szpinakowo-serowej
2. Sylwia Piekarska - III ZA - Rolada szpinakowa z łososiem. Sos tysiąca wysp.
3. Marek Sosnowski - III ZA - Pasztet drobiowy. Sos żurawinowy.

Pracownia nr 11

1. Szymon Chojnowski - III TG - Pasztet z wątróbki z sosem żurawinowym i nutą pomarańczy
2. Maciej Niemyjski - III TF - Lekki mus z łososia na kruchym cieście w towarzystwie truskawek
3. Bartłomiej Popławski - III TF - Gwiezdna zorza z łososia i pstrąga.

Pracownia nr 14

1. Magdalena Sidorowicz - II TD - Roladki faszerowane pomidorowym pesto
2. Wioleta Zduńczyk - II TD - Mięsne kłębki z czosnkowym dipem
3. Wojciech Marchel - II TE - Omlet złapany w polędwiczkę z konfiturą z czerwonej cebuli

Tradycyjnie oprócz komisji powołanych spośród nauczycieli oceniających potrawy zaplanowane przez uczniów, zaproszono specjalistów z branży gastronomicznej. Biorąc pod uwagę własne kryteria wyróżnili najlepsze zakąski.

W tegorocznej edycji Turnieju Gastronomicznego gościliśmy m.in.: Krzysztofa Remżę – Restauracja „Capitol” w Białymstoku, Agnieszkę Chańko – Hotel „Gołębiewski” w Białymstoku, Jana Dąbrowskiego – Mistrza starej szkoły kelnerskiej, Kazimierza Miśko – Mistrza starej szkoły kucharskiej, Marcina Kuczyńskiego – „Karczma za płotem” w Czarnej Białostockiej oraz absolwentów ZSG: Konrada Kuzykę i Bartosza Łukaszewicza brązowych medalistów Kulinarnego Pucharu Świata w Luxemburgu w 2014 roku.

Fachowcy podkreślili dużą kreatywność i wysoki poziom umiejętności uczniów rywalizujących w turnieju. Dla zwycięzców w tej kategorii nagrody ufundowali pracodawcy z: Restauracji Capitol, Hotelu Gołębiewski, firmy Stalgast, Domu Weselnego Gracja. Ponadto Pani Ewa Bałdyś, Panowie Konrad Kuzyka i Bartosz Łukaszewicz oraz Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Wyróżnienia „Szefów kuchni”

I miejsce

  • Szymon Chojnowski - III TG - Pasztet z wątróbki z sosem żurawinowym i nutą pomarańczy


II miejsce

  • Maciej Niemyjski - III TF - Lekki mus z łososia na kruchym cieście w towarzystwie truskawek


III miejsce

  • Paulina Sielawa - III ZSZ nr 16 - Łosoś w otulinie szpinakowo-serowej
  • Wioletta Uszyńska - III ZSZ Wys. Maz. - Rolada drobiowa w wiosennej inspiracji


Wyróżnieni:

  • Karolina Płońska - II ZST - Praliny z łososiem
  • Damian Proskień - II TE - Pasztet świąteczny z indyka
  • Paweł Halicki - II ZA - Mus z łososia wędzonego
  • Monika Radłowska - III TF - Pasztet francuski z pistacjami
  • Anna Grodzka - III ZSZ nr 5 - Śledziowa rewolucja
  • Paweł Sienicki - II ZA - Polędwiczka na musie z dyni i pudrem z orzechów        

Wszystkim tym, którzy przyczynili się do organizacji turnieju, sponsorom, uczniom, nauczycielom, opiekunom merytorycznym serdecznie dziękujemy.
 
Gratulujemy uczestnikom. Zapraszamy na kolejne spotkanie w następnej edycji Turnieju Gastronomicznego.
 
Wicedyrektor ZSG mgr inż. Jolanta Żurawska
 

 FOTOGALERIA - fot. K. Trykoszko - II TB, A. Noskowicz


Wtorek - rozpoczęcie turnieju, losowanie stanowisk

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Wtorek - pierwszy dzień zmagań turniejowych

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Środa - wyroby cukiernicze

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Środa - drugi dzień zmagań turniejowych

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 Środa - Szefowie Kuchni

 
 
 
 

Potrawy konkursowe - pracownia nr 2

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Potrawy konkursowe - pracownia nr 11

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Potrawy konkursowe - pracownia nr 14

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  

Dekoracje potraw

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pokaz kelnerski -  "Nakrycia stołów"

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Występ słuchaczy Policealnego Studium Wokalno-Aktorskiego

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Wręczenie nagród

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Degustacja potraw konkursowych

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zmieniony: Wtorek, 21 Kwiecień 2015 22:58