Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Nasi cukiernicy w gronie Najlepszych !!! Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Wtorek, 05 Maj 2015 17:51
 
W dniach 13 – 15 kwietnia 2015r. uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych, Marlena Rybaczek i Sebastian Leszczyński z klasy III ZD ZSZ, uczestniczyli w XX Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
 
W ZSZ Nr 5 we Wrocławiu 21 zwycięzców eliminacji wojewódzkich z całej Polski rywalizowało w sztuce cukierniczej prezentując swoją wiedzę i umiejętności w zawodzie. Eliminacje ogólnopolskie rozpoczęły się pisemnym testem teoretycznym. W dniu następnym młodzi cukiernicy przystąpili do części praktycznej Turnieju, która odbyła się w rodzinnej firmie mistrza cukierniczego Wincentego Wolaka.
 
 

 
Zadaniem konkursowym było wykonanie tortu, 5 figurek z marcepana lub masy plastycznej, 6 sztuk ciastek bankietowych oraz wykonanie eksponatu z karmelu lub czekolady – zgodnie ze sztuką cukierniczą i tematem przewodnim: Europejska Stolica Kultury Wrocław 2016. W opinii komisji oceniającej zawodnicy prezentowali bardzo wysoki poziom umiejętności w sztuce cukierniczej.

Nasi uczniowie kunsztem swoich wyrobów wywalczyli tytuły laureatów. Marlena Rybaczek w klasyfikacji generalnej zdobyła III miejsce, uzyskując II miejsce w części praktycznej oraz III miejsce w części teoretycznej. Do części praktycznej uczennicę przygotowała pani Renata Karecka-Sebastianiuk.
 
 
Pani Renata Karecka-Sebastianiuk, Marlena Rybaczek, pani Danuta Korolczuk
 
 

 
Sebastian Leszczyński w klasyfikacji generalnej zdobył IV miejsce, uzyskując VI miejsce w części praktycznej oraz I miejsce w części teoretycznej. Do części praktycznej Turnieju przygotowała Sebastiana pani Alicja Dębicka.
 
 
Pani Alicja Dębicka, Sebastian Leszczyński, pani Danuta Korolczuk
 
 
 
 


Do części teoretycznej Turnieju uczniów przygotowała pani Danuta Korolczuk.
 
 
 

Uczniowie za wysokie osiągnięcia otrzymali nagrody, dyplomy, listy gratulacyjne oraz zgodnie z Rozporządzeniem MENiS w sprawie organizacji oraz sposobu przeprowadzania konkursów, turniejów i olimpiad, są zwolnieni z etapu pisemnego egzaminu zawodowego. Ponad wymienione gratyfikacje Marlena i Sebastian cenią satysfakcję i poczucie wartości swoich umiejętności i wiedzy, zdobyte doświadczenie oraz nowe przyjaźnie z rówieśnikami najlepszymi w zawodzie.
 
Uroczyste jubileuszowe zakończenie Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik i Piekarz odbyło się we wrocławskim Ratuszu. Pierwsze było napięcie, potem radość i emocje wywołane sukcesami najlepszych z najlepszych, potem degustacja świątecznego, ogromnego tortu jubileuszowego, zdobionego m.in. płonącymi zimnymi ogniami.
 
 

 
Uroczystość jubileuszowa XX Edycji Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik była również okazją do przekazania uczniom i ich opiekunom ze szkół z całej Polski, władzom miasta Wrocławia oraz wszystkim gościom obecnym, że w Rankingu Dziesięciolecia (od X edycji), Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku osiągnął I miejsce (wśród 19 szkół) zdobywając dziesięciokrotnie tytuł laureata.
 
Danuta Korolczuk

Fotogaleria

/aut. Sławomir Sebastianiuk, fotografie organizatorów i prasowe/


 

 

 

 


Zmieniony: Wtorek, 05 Maj 2015 18:27