Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Warsztaty kulinarne z Marcinem Budynkiem Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Niedziela, 25 Październik 2015 19:04

21.10.2015 r. uczniowie i nauczyciele Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku wzięli udział w projekcie Program informacyjno – szkoleniowy z zakresu jakości mięsa drobiowego skierowany do uczniów szkół gastronomicznych „Stawiam na drób”, finansowany z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.
 

 
Jednodniowe szkolenie przeprowadził Pan Marcin Budynek, szef kuchni i dyrektor Gastronomii w Hotelu Warszawa w Augustowie oraz założyciel – właściciel Akademii Kulinarnej Marcina Budynka.
 
Pan Marcin Budynek jest cenionym w świecie gastronomii autorytetem kulinarnym. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. we Francji, Hiszpanii, Włoszech, Anglii, Chile i RPA. Jest laureatem konkursu m.in. „Kreator smaku”, Złota Patelnia, Dania Wigilijne.
 
Część teoretyczna szkolenia odbyła się w świetlicy szkolnej. Pan Marcin Budynek zaprezentował polskie mięso drobiowe. Omówił podział drobiu, podstawowe metody obróbki termicznej, jego chłodzenie i mrożenie, wyróżniki jakości sensorycznej oraz walory kulinarne. Wspólnie z uczniami naszej szkoły przeprowadził rozbiór drobiu na elementy kulinarne. Z kolei koordynator projektu Pani Judyta Szymkowiak przedstawiła skład chemiczny i walory odżywcze drobiu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


 
W części praktycznej wzięli udział uczniowie klas III Technikum Gastronomicznego zawód technik żywienia i usług gastronomicznych. Pracowali w zespołach dwuosobowych. Marynowali drób. Sporządzali potrawy stosując tradycyjne i nowoczesne metody obróbki cieplnej drobiu. Komponowali smakowo i podawali potrawy w różnych aranżacjach.
 
Młodzież wykonała następujące potrawy:
  • pierś kaczki sous vide z kremem z czerwonej kapusty oraz z puree z pietruszki i bryndzy,
  • gołębie pieczone z szalotką w czerwonym winie z miodem i morelami,
  • przepiórki pieczone w bekonie,
  • pierś kurczaka sous vide z ratatuile i sosem pomarańczowym,
  • pierś kurczaka sous vide z szałwią, pomidorami confi i cytrynowymi ziemniakami.

W części praktycznej gościliśmy Prezesa Zarządu Związku „Polskie Mięso” Pana Witolda Choińskiego.

 
Marcin Budynek wspierając merytorycznie projekt szkoleniowy, zainteresował uczniów nowymi przepisami i kompozycjami smakowymi oraz nowoczesną aranżacją potraw z mięsa drobiowego. Młodzież po zakończonych warsztatach otrzymała certyfikaty ukończenia kursu, drobny sprzęt gastronomiczny oraz książeczkę z informacjami i przepisami potraw z mięsa drobiowego.
 
Jolanta Żurawska – wicedyrektor

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 



Zmieniony: Niedziela, 25 Październik 2015 19:26