Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Fizyka w kuchni Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Poniedziałek, 14 Grudzień 2015 06:38

W dniu 25.11.2015 nauczyciele i uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku brali udział w Dniu Fizyki organizowanym przez I Liceum Ogólnokształcącym w Białymstoku pt.  „Fizyka w kuchni”.

W części pierwszej dotyczącej tradycyjnego śniadania i obiadu uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego wyjaśnili co wpływa na studzenie porannej kawy, zbadano wytrzymałość i własności strukturotwórcze jaj.

W drugiej części natomiast uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych (Jakub Oleńczuk, Szymon Chojnowski i Paweł Sienicki)  zapoznali kolegów z I Liceum Ogólnokształcącego z tajnikami kuchni molekularnej. W ramach spotkania przygotowali:

  • Amuse-bouche: Smalec z pianą z soku z ogórków kiszonych
  • Przystawkę: Ravioli z soku pomidorowego
  • Danie główne: Kaczka sous-vide z konfiturą z czerwonej cebuli oraz z puree z dyni
  • Deser: Lody z soku pomarańczowego

Razem z uczniami z I LO przekonaliśmy się, że fizyka to nie tylko wzory i matematyka, ale również dobra zabawa, która pozwala poznać i wyjaśnić  procesy zachodzące w kuchni.

W imieniu swoim i uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych dziękujemy Państwu Mirosławie i Sławomirowi Żuber za zaproszenie do wspólnej zabawy i nauki fizyki na wesoło.
 
Anna Samborska i Katarzyna Maria Sawicka
 
 
 
 
 
 
 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zmieniony: Poniedziałek, 14 Grudzień 2015 06:49