Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
"Śniadanie u Sześciolatków" Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Niedziela, 20 Marzec 2016 20:27


W dniu 24.02.2016 razem z uczniami klasy II TF odwiedziliśmy dzieci z oddziału sześciolatków w Szkole Podstawowej nr 16 w Białymstoku. Tematem przewodnim naszego spotkania było „ŚNIADANIE”. Na wstępie omówiono korzyści wynikające ze spożywania pełnowartościowego śniadania i produkty jakie można wykorzystać do jego przygotowania.

Następnie wszyscy zabraliśmy się do pracy. Dzieci umyły rączki i przygotowały stanowisko pracy. Następnie samodzielnie smarowały pieczywo masłem i układały na kromkach wybrane przez siebie produkty. Zadanie wykonały doskonale. Podczas robienia kanapek kształciły odpowiednie nawyki żywieniowe, rozwijały kreatywność, wyobraźnię oraz dbałość o higienę. Okazało się, że najlepiej im smakują kanapki wykonane samodzielnie, które wyglądały kolorowo i zawierały mnóstwo witamin. Nawet  największe niejadki zjadły swoją porcję z apetytem.
 
Na koniec za pięknie wykonane kanapki młodym adeptom sztuki kulinarnej była słodka nagroda od uczniów Zespołu Szkól Gastronomicznych w postaci babeczki bananowej.
 
Anna Samborska
Katarzyna Maria Sawicka
 
----------------