Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Hotelarz w ZSG Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Czwartek, 14 Kwiecień 2016 23:47

-  Dlaczego technik hotelarstwa jest potrzebny w Zespole Szkół Gastronomicznych?
-  Warto kształcić się  tym zawodzie, ponieważ daje on wiele możliwości znalezienia pracy, a co się z tym wiąże, zarabiania dobrych pieniędzy. Uczy kultury, pokory, ale też umożliwia zwiedzenie całego świata.

Rozmowa z Menager Hotelu „Willa Pastel” Joanną Sawoń:

- Czy miała Pani okazję współpracować z absolwentami Technikum Gastronomicznego?
- Tak. W naszym hotelu pracują dwie osoby – jedna na stanowisku szefa kuchni, druga zaś śniadaniowej.
- Jak ocenia Pani ich kompetencje?
- Obie panie są świetnymi pracownikami. Posiadają dużą wiedzę teoretyczną i praktyczną. Ich strój jest zawsze odpowiedni i schludny. Przychodzą do pracy przygotowane i uśmiechnięte. Jedna z nich ukończyła kierunek technik hotelarstwa i jej umiejętności znacznie przekraczają podstawowe kompetencje. Dobrze sprawdza się również jako pracownik sali restauracyjnej.
- Czy poleciłaby Pani naszych uczniów innym pracodawcom?
- Jak najbardziej.
- Czy zachęciłaby Pani uczniów do nauki na kierunku technik hotelarstwa w ZSG?
- Zdecydowanie tak. Z uwagi na to, że branża hotelarska ciągle się rozwija, w Białymstoku powstają kolejne  obiekty, absolwenci tej szkoły będą potrzebni na rynku pracy. Wymagania gości hotelowych są coraz większe, a przygotowanie zawodowe na wysokim poziomie, jakie daje Gastronomik, jest wystarczające.

Opinia absolwentki szkoły Emilii Klepackiej:

- Moim zdaniem Gastronomik to najlepsza szkoła przygotowująca do zawodu. Po jej ukończeniu kariera zawodowa stanęła przede mną otworem. Odbyłam wiele rozmów kwalifikacyjnych i zawsze pracodawcy patrzyli na mnie przychylnie, kiedy mówiłam, że jestem po technikum hotelarstwa w Zespole Szkół Gastronomicznych. Obecnie pracuję w restauracji, ale jest dużo ofert dla recepcjonistek. Czuję się w pracy pewnie, mam świadomość, że jestem dobrze przygotowana.

A to opinia jednej z matek uczennicy klasy IV:

- Czy jest Pani zadowolona ze szkoły, którą wybrała córka?
- Jak najbardziej. Uważam, że to był świetny wybór. Córka w tym roku kończy szkołę i już ma pięć ofert pracy. To duże osiągnięcie.
- Mogłaby Pani podsumować te 4 lata nauki w naszej szkole?
- Skłamałabym, gdybym powiedziała, że zawsze było lekko. Ten kierunek wymaga bardzo dużo systematycznej pracy i nauki. Na początku córce trudno było przyzwyczaić się i dostosować do wymagań, ale z każdy rokiem jej świadomość rosła. Zrozumiała, że dzięki temu może wiele osiągnąć w przyszłości. Nie ukrywam, że ten sukces był możliwy dzięki pracy nauczycielom zawodu.

 

opr. Marta Zalewska - IV TA
Zmieniony: Czwartek, 14 Kwiecień 2016 23:57