Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Nowoczesne kształcenie - kluczem do sukcesu zawodowego Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Środa, 09 Listopad 2016 12:24

W dniu 5.10.2016 uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych pt.NOWOCZESNE KSZTAŁCENIE – KLUCZEM DO SUKCESU ZAWODOWEGO” w Studiu Kulinarnym „ATUTY” w Białymstoku.

Warsztaty prowadził Pan Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni Restauracji "Ogródek pod Jabłoniami" w Augustowie. Podczas szkolenia pokazano uczestnikom jak z podstawowych surowców można zrobić wykwintne i eleganckie dania. Wykorzystując nowoczesne metody obróbki kulinarnej uczniowie przygotowali:

  • przystawkę: Piana ziemniaczana z chutneyem dyniowo jabłkowym i chipsami z warzyw korzeniowych,
  • danie główne: Pate z selera z chrzanową bezą, emulsją paprykową, ogórkiem meksykańskim i siankiem z pora,
  • deser: kasza manna na mleku z cynamonem i prażonym makaronem ryżowym w winnym syropie z owocami leśnymi.

Ponadto omówiono podstawowe techniki stosowane w kuchni molekularnej, zasady doboru temperatury obróbki termicznej do rodzaju surowca oraz wartość odżywczą potraw przygotowanych metodą sous vide.

Na koniec szkolenia Szef kuchni przekazał nam cenne wskazówki dotyczące naszej pracy podczas przygotowania potraw i odbyła się wspólna degustacja przygotowanych potraw.

 

Katarzyna Maria Piontkowska

Anna Samborska

 

 












































 

Zmieniony: Czwartek, 10 Listopad 2016 16:42