Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
„Gastronomik poznaje smaki Podlasia - Kuchnia tatarska” Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Czwartek, 18 Maj 2017 22:36

Podlasie to „mozaika” wielu kultur, narodowości, a co za tym idzie również zwyczajów w obrębie kulinarnym.

Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomicznych wspólnie z nauczycielami przedmiotów zawodowych postanowili trochę bliżej poznać smaki Podlasia, dlatego też w dniu 28.04.2017  wybraliśmy się na wycieczkę do  restauracji „Przysmaki tatarskie” w Supraślu. W spotkaniu brali udział uczniowie klas III T D, E i F oraz klasa I T C

Właścicielkami restauracji są p. Maria i Elżbieta Radeckie, które są rodowitymi tatarkami. Panie opowiedziały nam o kuchni tatarskiej. Scharakteryzował potrawy kuchni np.:

  • Kobate (pieróg z mięsem)
  • Sebzeli (pieróg z warzywami)
  • Kołduny (pierożki z mięsem)
  • Halwa (robiona z miodu, mąki i masła (w smaku podobna do krówki)
  • Czak-Czak (Tatarskie ciasteczka oblane naturalnym miodem, makiem lub migdałami)
  • Kartoflaniki (pierogi gotowane na parze (ziemniaki, jajko, cebula, pietruszka)
  • Czebureki (smażone pierogi z mięsem i cebulą również na słodko)
  • Trybuszok (kiszka ziemniaczana. Do jej przyrządzenia wykorzystujemy kindziuk, czyli brzuszek - żołądek barani lub cielęcy)

Dowiedzieliśmy się również, że najważniejsze miejsce przy stole zajmuje głowa rodziny czyli ojciec. Obok niego zasiada matka a kolejne miejsca wzdłuż stołu przypisane były dzieciom od najstarszego do najmłodszego. Jeżeli jednak podczas posiłku pojawią się goście bądź ludzie starsi wtedy miejsca najważniejsze zarezerwowane są wyłącznie dla nich. W kulturze tatarskiej ludzi starszych uważa się za stróżów rodzinnych tradycji i nosicieli najważniejszych wartości narodu tatarskiego.

Potrawą jadaną przez Tatarów na co dzień były cybulniki. To pierożki z mięsem wołowym, baranim, ale najczęściej z gęsiną i drobno posiekaną cebulką, pieczone w piekarniku.

Do świątecznych specjałów należy pierekaczewnik. Ten tatarski pieróg został wpisany jako pierwszy w Polsce na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa.

W trakcie warsztatów przygotowaliśmy: kartoflaniki, czeburaki oraz pierekaczewnik.

Zapraszamy na kolejne spotkania z kuchniami mniejszości narodowych Podlasia…..

 

Katarzyna Piontkowska

Anna Samborska