Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Turniej Gastronomiczny 2017 - podsumowanie Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Środa, 24 Maj 2017 22:23

Turniej Gastronomiczny 2017

„ Kulinarne rozmaitości” 

            Jak co roku na wiosnę, uczniowie szkół kształcących w zawodach branży gastronomicznej mieli okazję zaprezentować swoje umiejętności kulinarne. W dniach 28.03-29.03.2017 roku odbyła się kolejna edycja Turnieju Gastronomicznego. Tematem wiodącym były „Kulinarne rozmaitości”. 

Udział wzięli uczniowie z:

  • Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem,
  • Zespołu Szkół Technicznych im. gen. Władysława Andersa w Białymstoku,
  • Zespołu Szkół Zawodowych Nr 16 w Białegostoku,
  • Zespołu Szkół Zawodowych Nr 5 im. Gen. Ignacego Prądzyńskiego w Białymstoku,
  • Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Suwałkach,
  • Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

            Uczniowie powinni byli sporządzić przekąskę zimną  według własnego pomysłu i zgodną z tematem wiodącym turnieju oraz wykonać potrawę wspólną – Strogonowa z kurczaka. Młodzież rywalizowała w trzech pracowniach zawodowych. 

Swoje umiejętności zaprezentowali również uczniowie klas cukierniczych i klasy kelnerskiej.

            Oficjalnego otwarcia turnieju w dniu 28 marca 2017 r. dokonał Dyrektor ZSG w Białymstoku Marek Józefowicz. Zasady przeprowadzenia turnieju przedstawiła wicedyrektor ZSG Jolanta Żurawska. Następnie odbyło się losowanie stanowisk pracy przez uczestników konkursu.

Jurorzy oceniali uczniów zgodnie z kryteriami dotyczącymi: higieny osobistej i produkcji, organizacji stanowiska pracy, prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, oceny organoleptycznej, sposobu podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne zadania indywidualnego.

            29 marca 2017r. ogłoszono wyniki i wręczono nagrody. W uroczystości podsumowania turnieju uczestniczyli przedstawiciele jednostek współpracujących ze szkołą, firm i zakładów pracy, dyrektorzy zaprzyjaźnionych szkół, przedstawiciele Rady Rodziców, nauczyciele, uczniowie i pracownicy ZSG.

W części artystycznej opracowanej przez Jolantę Baranowską wystąpili uczniowie ZSG w Białymstoku. Ponadto – uczennica klasy III TA Kamila Baranowska z zespołem EUFORIA.

Odbył się pokaz kelnerski „Wiosna na stole”. Nakrycia zaprezentowali uczniowie klasy III TB Technikum Gastronomicznego z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku pod kierunkiem Marii Bazylewicz - Radio. 

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 109 

1. Mateusz Rafałko - I tżiug ZST Białystok - Pierogi z chłopskiej chaty z wiejskimi sosami.

2. Emilia Mosiej - III A ZSZ nr 5 - Karuzela smaków.
3. Wiktoria Wądołowska - I TF - Carpaccio z piersi kaczki.

Wyróżnienie - Rafał Klepacki - II ZA - Roladki warzywne z krewetkami.

Wyróżnienie - Aleksandra Mackiewicz - I TF - Pasztet z cukinii z ketchupem  truskawkowym. 

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 110 

1. Szymon Gajda - III ZSZ ZS CKR Suwałki - Pstrąg faszerowany w galarecie.

2. Mateusz Nikiciuk - III ZB -  Polędwiczki po warszawsku z sosem malajskim.

3. Szóstko Paweł - II TE - Terrina z policzków wołowych.

Wyróżnienie - Natalia Gierasimowicz - II TG - Fit przekąska.

Wyróżnienie - Klaudia Bielecka - II tżiug ZS CKR Suwałki - Królewski szczupak na kiełkach słonecznika. 

Zestawienie wyników rywalizacji uczniów w pracowni nr 112

1. Maciej Mieszczyński - III TG - Assiette z buraka i indykiem.
2. Kamil Świderski - III TG - Dojrzewający prosiak z macerowanym porem.
3. Marta Miszczuk - III TE - Wybuchowa rolada drobiowa z musem porzeczkowym.

Wyróżnienie - Jakub Oleńczuk  -   III TG - Ognisko Podlasie   kaczka/ wiśnia/ popiół/ jabłko/ szalotka / gorczyca.
Wyróżnienie - Mariusz Pietruczuk - III tżiug ZSZ Wysokie Mazowieckie - Vol au vent z kurczakiem.

Nagrody młodzieży zafundowali: Prezydent Białegostoku, Rada Rodziców i Dyrektor Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Tradycyjnie, oprócz komisji powołanych z nauczycieli oceniających potrawy zaplanowane przez uczniów, zaproszono specjalistów z branży gastronomicznej. Biorąc pod uwagę własne kryteria wyróżnili najlepsze zakąski.

W tegorocznej edycji Turnieju Gastronomicznego gościliśmy: Krzysztofa Remżę –– PSS Społem Centrum ASTORIA w Białymstoku, Carlosa Gonzalesa Tejerę – firma Stalgast w Warszawie, Katarzynę Giermaniuk - Hotel SILVER w Białymstoku, Łukasza Rakowskiego - Hotel CRISTAL w Białymstoku, Edwarda Puchalskiego - Hotel ŻUBRÓWKA w Białowieży.

Fachowcy podkreślili dużą inicjatywę, pomysłowość i wysoki poziom umiejętności zawodowych uczniów rywalizujących w turnieju. Dla zwycięzców w tej kategorii nagrody ufundowali  pracodawcy z: PSS Społem w Białymstoku, firmy Stalgast z Warszawy i Restauracji „Venessa” w Białymstoku.

Wyróżnienia   „Szefów kuchni” 

I miejsce 

Jakub Oleńczuk  -   III TG - Ognisko Podlasie   kaczka/ wiśnia/ popiół/ jabłko/ szalotka / gorczyca.
II miejsce

Maciej Mieszczyński - III TG - Assiette z buraka i indykiem.
III  miejsce

Piotr Pezowicz - I TF - Orientalna niespodzianka.

IV  miejsce  ex aequo zajęli:

Szóstko Paweł - II TE - Terrina z policzków wołowych.

Emilia Mosiej - III A ZSZ nr 5 - Karuzela smaków.

Marek Nowak  - III B  ZSZ nr 5 - Zjedz mnie.

Mateusz Rafałko - I tżiug ZST Białystok - Pierogi z chłopskiej chaty z wiejskimi sosam.

     Serdecznie dziękujemy tym wszystkim, którzy przyczynili się do organizacji turnieju, nauczycielom przedmiotów zawodowych, opiekunom merytorycznym, pracodawcom, sponsorom, uczniom. Gratulujemy uczestnikom. Zapraszamy  na kolejne spotkanie w następnej edycji Turnieju Gastronomicznego.

                                                              Jolanta Żurawska – wicedyrektor ZSG w Białymstoku

                                                           Zbigniew Duczkowski – nauczyciel ZSG w Białymstoku

                                                             Sławomir Szeremeta – nauczyciel ZSG w Białymstoku

 

Relację fotograficzną przygotował Kamil Trykoszko







































































































































































































 

Zmieniony: Wtorek, 30 Maj 2017 11:41