Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Michał Arciszewski- właściciel restauracji Prowincja w Supraślu. Drukuj Email
Środa, 14 Czerwiec 2017 11:13

 

 

W dniu 23 maja 2017 roku uczniowie z klasy IIITG wraz z p. Barbarą Wysocką udali się na wycieczkę zawodową do restauracji Prowincja w Supraślu.

Supraśl jest pięknym miastem mającym wielką historię i potencjał. Nie tylko można tu odpocząć, podleczyć nadszarpnięte zdrowie, ale również zregenerować siły duchowe. Każdy dzień pobytu w tym miejscu powoduje odkrycie czegoś nowego, dostarcza wielu wzruszeń, powoduje zachwyt, wprowadza w nastrój błogiej zadumy… Inaczej: czas spędzony w Supraślu, nie jest czasem straconym. Tak piszą o swoim mieście mieszkańcy tego urokliwego miasteczka.

W tym cudownym miejscu spotkaliśmy młodego człowieka, pełnego zapału, wierzącego w swój sukces, naszego absolwenta- Michała Arciszewskiego.

Bo Michał jest właśnie najlepszym przykładem człowieka sukcesu!

Został Finalistą konkursów kulinarnych m.in. „Les Chefs En Or 2014”, czy „Kucharz Odkrycie Roku 2015”.


Z wykształcenia magister zarządzania przedsiębiorstwem a z zamiłowania kucharz.

Z wielkim zapałem opowiedział nam o swojej ścieżce kariery zawodowej.

Po ukończeniu Technikum Gastronomicznego w Białymstoku, wyjechał do Poznania, gdzie zdobył tytuł licencjata w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii. Następnie odbył studia magisterskie na Wyższej Szkole Zarządzania i Bankowości w Poznaniu na kierunku zarządzanie przedsiębiorstwem.

Podczas studiów Michał pracował w najlepszych poznańskich restauracjach: Delicja, restauracja w hotelu Blow Up Hall 5050, Bazar 1838. W tym czasie miał możliwość uczyć się od najlepszych szefów kuchni, takich jak Daisuke Mori, Michał Mamorski, Jacek Fedde.

Doświadczenie to uważa za prawdziwą szkołę życia, która oprócz kulinarnego kunsztu pomogła wypracować mu doskonałą organizację pracy oraz silny charakter.

W codziennej pracy jest perfekcjonistą. Ceni odkrywanie nowych smaków korzystając z często zapomnianych lokalnych produktów.

 

W 2013 roku wrócił w rodzinne strony na Podlasie. Tam został szefem kuchni restauracji Makaron Na Uszy, a potem został szefem kuchni restauracji Resto Bar Inna Bajka w Białymstoku.

Michał marzy też o kulinarnych podróżach po całym świecie: - Miałbym wtedy możliwość gotowania z lokalnymi mieszkańcami, poznania ich kultury, potraw i nowych smaków - mówi.

Obecnie prowadzi wraz z żoną Anną restaurację Prowincja.
W Prowincji króluje poddana jego wariacjom kulinarnym kuchnia polska.

Karta jest krótka, składa się z czterech przystawek i dań głównych, dwóch zup i trzech deserów na czele z tradycyjnie kręconym sękaczem.

Mieliśmy okazję spróbować tego specjału! Karta menu zmienia się co kilka tygodni, tak by nieustannie zaskakiwać gości spragnionych niebanalnych smaków.

Sala dla gości podzielona jest na dwie strefy: biało- szarą, industrialną i drewniano – ceglastą, bardziej rustykalną. W części białej ustawione są białe stoły i krzesła, okna zostały oprawione również w białe ramy wykończone ciekawymi metalowymi blachami, które zasłaniają grzejniki. Po stronie drewnianej ustawione są długie drewniane stoły, które można ustawiać zgodnie z potrzebą .

Jakby tego było mało Michał jest właścicielem firmy szkoleniowo-doradczej Pracownia Smaku. Wraz z Podlaską Akademią Kulinarną organizuje warsztaty kulinarne. W tym roku odbyły się się już spotkania pod tytułem: „Pasta i basta, czyli jak przygotować wyborny makaron” oraz „Patataj, czyli Pad Thai i nie tylko. Sekrety kuchni tajskiej”. Podczas warsztatów „Pasta i Basta” Szef Michał Arciszewski zdradził sekrety przygotowania tradycyjnego włoskiego ciasta na makaron. Wspólnie z uczestnikami rozwałkowali najdłuższe spaghetti na Podlasiu.

Bardzo serdecznie dziękujemy!!!

Zdjęcia i opracowanie Barbara Wysocka.

Zmieniony: Środa, 14 Czerwiec 2017 14:03