Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
„Gastronomik poznaje smaki Podlasia - kuchnia białoruska” Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Niedziela, 25 Czerwiec 2017 23:15

Aspekt poznawczy to główny cel podróży kulinarnych uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych, którzy wraz z nauczycielami realizują projekt pt. „Gastronomik poznaje smaki Podlasia”.

5 czerwca 2017 r. uczniowie klasy II TE oraz II TF wyruszyli do Białowieży, aby poznać i zasmakować kuchnię białoruską. Przewodniczką po kresowych smakach była Pani Krystyna Mikołajen, szefowa kuchni „Hotelu Białowieskiego”. Pani Krystyna od 15 lat prowadzi hotelową restaurację. Jest osobą bardzo charyzmatyczną, z dużym zasobem wiedzy oraz umiejętnościami praktycznymi.

W trakcie warsztatów uczniowie mieli możliwość wykonania:

- barszcz białoruskiego - zupa sporządzona na wywarze z wędzonki, z kapustą, fasolą oraz burakiem. Podawana z kwaśną śmietaną.

- placki z gotowanych ziemniaków faszerowane szpinakiem i białym serem.

- bliny z konfiturą z agrestu.

Prowadząca oprócz informacji dotyczących potraw kuchni białoruskiej, opowiedziała uczniom o zasadach obowiązujących w zakładzie gastronomicznych. Przedstawiła między innymi: procedury dotyczące HACCP, zasady planowania i rozliczania produkcji, funkcjonowanie usługi room service oraz catering.

Cytując powiedzenie „podróże kształcą” możemy z całą pewnością stwierdzić, iż wyjazd do Białowieży aby poznać kuchnię białoruską wzbogacił uczestników o nowe doświadczenia zawodowe.

 

Katarzyna Piontkowska

Anna Samborska