Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Trzecia odsłona warsztatów- KUCHNIA NOWOCZESNA Drukuj Email
Wpisany przez Administrator   
Sobota, 14 Wrzesień 2019 18:40

25 i 26 maja 2019 roku odbyły się ostatnie tegoroczne warsztaty z cyklu "Kuchnia Nowoczesna", w których udział wzięli nauczyciele naszej szkoły. Spotkaliśmy się ponownie w studio kulinarnym ATUTY ale tym razem gotowaliśmy pod okiem pani Ewy Bałdyś-Jakuć, absolwentki ZSG.

Pani Ewa podzieliła się z nami tajnikami przygotowywania potraw z kaczki, gęsiny i dziczyzny. A my dzielimy się z Wami fotorelacją z tych dwóch bardzo intensywnych dni warsztatów.

 

 

 

 

Z CERTYFIKATAMI  ukończenia kursu gastronomicznego pt. Kuchnia nowoczesna

 

 

 

I. Brioszki z pieczonym mięsem z kaczki i sosem śliwkowo- czosnkowym





















Brioszki z czarnuszką






 

 

II. Filet z kaczki na różowo z bukietem sałat, sosem malinowym i melonem

  Przygotowujemy pierś z drugiej połowy kaczki do marynowania








Sos malinowy na czerwonym winie


Melon do dekoracji


''rozbrajamy'' granat


Składamy danie





Inwencja twórcza


III. Rolada z kaczki z żurawiną

  Na stanowiskach pracy czekają na nas kaczki


Zabieramy się za nie


Z jednej połowy zrobimy roladę












IV. Roladki z gęsi w kumpiaku na bukiecie sałat z karmelizowaną gruszką i sosem porzeczkowym

  Z gęsi będą smaczne roladki









Karmelizowana gruszka


Melon karmelizowany w kokosie


Sos z czarnej porzeczki








V. Pierogi z gęsiną, pestkami dyni i słonecznika

  Będą pierogi z gęsiną


Z gęsim skrzydłem niczym Ikar


Po ugotowaniu będzie smaczny farsz






Pierogi to potrawa ... bardzo towarzyska. Bo komuż chciałoby się lepić pierogi tylko dla siebie.

 

 





 
 

I. Pierogi z dziczyzną i wędzoną słoniną

Mięso na farsz z dziczyzny (dzik, sarna)










Pierogi to ... potrawa stara jak świat. Być może dlatego, że do ich przygotowania wystarczy trochę mąki, odrobina wody i coś do środka, czyli farsz








II. Medaliony z sarny w słoninie z sosem z czarnej porzeczki

 























III. Krupnik na bażancie z kurkami i pulpetami z dziczyzny

 





Pulpety z dzika






Bażant to doskonałe źródło białka, fosforu, magnezu i łatwo przyswajalnego żelaza oraz witamin B2, B3, B5, B6.














IV. Gulasz z jelenia w sosie jałowcowym z racuchami ziemniaczanymi i buraczkami w miodzie z rozmarynem

 











Końcowe zdjęcie - Pani Ewa nie kryła zadowolenia z kursantów



opracowała: Ewa Olendzka, zdjęcia: Ewa Olendzka

Zmieniony: Sobota, 14 Wrzesień 2019 19:32