Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Przepisy potraw Drukuj Email
Piątek, 25 Marzec 2011 20:41

 

1. Jaja faszerowane pieczarkami

Składniki:
  • jaja
  • pieczarki
  • cebula
  • margaryna
  • sól, pieprz
Do dekoracji:
  • papryka
  • natka pietruszki
Wykonanie:

  • jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, przeciąć wzdłuż na dwie połowy i wyjąć żółtka
  • cebulę i pieczarki pokroić i podsmażyć na margarynie, wystudzić i zmiksować z żółtkami i przyprawami
  • otrzymana masę wyciskać za pomocą zdobnika na białko w miejsce żółtka
  • dekorować natka pietruszki i kawałkiem papryki
 

 
 
2. Rolmopsy

Składniki:

  • filety śledziowe
  • ogórek kiszony
  • papryka świeża
  • cebula
  • musztarda
  • olej
  • cukier
  • ocet
  • ziele angielskie

Wykonanie:

  • śledzie przekroić wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, położyć kawałek ogórka, papryki, cebuli następnie ciasno zwinąć i spiąć wykałaczką
  • z reszty składników oraz wody sporządzić zalewę
  • zimna zalewą zalać rolmopsy




 
3. Śledź po staropolsku


Składniki:

  • filety śledziowe
  • rodzynki
  • cebula
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • sól, cukier


Wykonanie:

  • śledzie pokroić w kostkę
  • pokrojona w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, wystudzić, wymieszać ze śledziami i pozostałymi składnikami, doprawić do smaku

 

 
4. Ryba w sosie słodko- kwaśnym


Składniki:

  • filety z ryby
  • mąka
  • sól, pieprz
  • olej 

Sos:

  • cebula
  • ananasy
  • kukurydza
  • pomidory
  • papryka świeża
  • ocet
  • pieprz, sól, wegeta, cukier, papryka mielona, czosnek
  • mąka ziemniaczana


Wykonanie:

  • rybę pokroić na mniejsze kawałki, opruszyć pieprzem i sola oraz mąką i usmażyć
  • pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę
  • pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oleju, dodać czosnek, pomidory, pokrojone w kostkę paprykę i ananasa, gotować ok. 5min
  • dodać kukurydzę, przyprawy
  • zagęścić mąką ziemniaczaną, wystudzić
  • na półmisku ułożyć usmażoną rybę a na niej sos, udekorować

 

 
5. Ryba faszerowana


Składniki:

  • filety z ryby
  • cebula
  • włoszczyzna
  • bułka czerstwa
  • jaja
  • żelatyna
  • margaryna
  • czosnek 10g
  • sól, pieprz, wegeta

Wykonanie:

  • cebulę, włoszczyznę i czosnek podsmażyć na margarynie
  • bułki namoczyć w mleku lub wodzie, po czym dokładnie wycisnąć
  • przemielić trzykrotnie rybę, warzywa i bułki
  • do przemielonej masy dodać jaja, żelatynę oraz przyprawy, dokładnie wyrobić
  • uformować 2-3 rolady, zawinąć w folię termiczną, zasznurować i gotować na wolnym ogniu ok. 30min
  • kroić po dokładnym wystudzeniu i zastygnięciu żelatyny


 
 
6. Sałatka alpejska


Składniki:

  • kasza kus-kus
  • ogórek świeży 
  • papryka świeża 
  • pomidory 
  • cebula 
  • oliwki 
  • olej 
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz
  • ząbki czosnku

Wykonanie:

  • kaszę przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • warzywa pokroić w kostkę
  • połączyć składniki, doprawić do smaku



 
7. Karczek faszerowany

Składniki:

  • ok. 2 kg karczku wieprzowego
  • 20 dag kabanosów wieprzowych
  • granulowany czosnek
  • granulowana cebula
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • ok. 5 dag smalcu


Wykonanie:

Karczek wieprzowy opłukać i osuszyć. Zrobić w nim 1-2 otwory (np. drugą stroną drewnianej łyżki lub długim cienkim nożem). Do środka włożyć kabanosy wieprzowe. Całość związać grubą nitką. Następnie obsypać przyprawami: granulowanym czosnkiem, granulowaną cebulą, majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć do lodówki na około 60 minut.

Smalec roztopić w rondlu i włożyć do niego karczek. Zrumienić z każdej strony i podać niewielką ilością wody. Do rondla dodać liście laurowe. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu około 2 godzin. Co jakiś czas obracać i dolewać wody. Następnie ostudzić, zdjąć nici i pokroić w plastry.
 

 
 
8. Szynka z pasta w galarecie


Składniki:

  • 10 plastrów szynki (ok. 20 dag)
  • Pasta:
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • Vegeta
  • Galareta:
  • 1/2 litra wody
  • 1 kostka rosołowa (drobiowa)
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa w płynie Maggi
  • 4 łyżeczki żelatyny


Wykonanie:

Jajka ugotować na twardo, ostudzić i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przełożyć do miski. Dodać chrzan i majonez. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i Vegetą. Razem dokładnie wymieszać. Gotową pastą smarować plasterki szynki. Zwinąć i ułożyć na półmisku.

Wodę zagotować dodać do niej kostkę rosołową i rozpuścić. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą w płynie Maggi. Na koniec dodać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Ostudzić i przelać przez sitko lub gazę. Tężejącą galaretą zalać zrolowaną szynkę. Można udekorować jajkiem, zielonym groszkiem lub koperkiem. Włożyć do lodówki na około 3 godziny.

 
 
9. Łopatka wieprzowa w cytrynowo-miodowej marynacie


Składniki:

  • ok. 1 kg łopatki wieprzowej
  • Miodowa marynata:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki musztardy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli


Wykonanie:

Łopatkę wieprzową opłukać, osuszyć i związać nitką (jeśli jest taka potrzeba). Wycisnąć sok z cytryny i dodać do niego płynny miód, oliwę z oliwek, musztardę, ostrą paprykę w proszku i sól. Razem dokładnie wymieszać i powstałą cytrynowo-miodową marynatą polać mięso. Włożyć do lodówki na 24 godziny.

Następnie łopatkę w marynacie położyć na małym ogniu i piec pod przykryciem około 70 minut. Podczas pieczenia mięso należy obracać, bo w tej marynacie może się przypalić (w trakcie pieczenia mięso można podlać wodą). Po upieczeniu wyjąć z marynaty, ostudzić, zdjąć nitkę i pokroić w plastry.


 

 
10. Pieczeń z boczku

Składniki:

  • 2 kg świeżego boczku (chudego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki wegety
  • 1 szklanka mleka
  • zielona pietruszka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Boczek zemleć w maszynce. Czosnek obrać, zmiażdżyć, dodać do niego Vegetę i razem rozetrzeć widelcem. Do zmielonego boczku dodać czosnek z Vegetą, wlać mleko, dodać pokrojoną zieloną pietruszkę, sól i pieprz. Razem wyrobić na jednolitą masę.

Aluminiową folię rozłożyć na stole i wyłożyć masę z boczku (na błyszczącą stronę). Z masy uformować roladę (taką długą jak forma keksowa). Zwinąć szczelnie folią aluminiową i delikatnie przełożyć do formy keksowej (o wymiarach 11 na 36 cm). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 90 minut w temperaturze 170-180 °C. Następnie pieczeń z boczku ostudzić, wyjąć z folii i kroić w plastry.

 

 

 
11. Plastry schabu zapiekane z porem i marchewką


Składniki:

  • 2 plastry schabu (2x12 dag)
  • sól
  • pieprz
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • por (ok. 5 dag)
  • 2 łyżki majonezu
  • granulowany czosnek
  • marchew (ok. 5 dag)


Wykonanie:

Plastry schabu opłukać, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą, pieprzem i delikatnie zrumienić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dowolną formę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową, a na tym położyć plastry schabu. Por opłukać i pokroić w plasterki. Marchew obrać ze skórki, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach.


Na każdym zrumienionym plastrze schabu rozsmarować 1 łyżkę pikantnego ketchupu, na nim położyć plasterki pora, delikatnie rozsmarować 1 łyżkę majonezu, posypać granulowanym czosnkiem i na wierzch położyć startą marchew. Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 °C.

 
 
12. Sałatka z jajek i brokułu

Składniki:

  • 2 jajka
  • pół brokułu
  • kilka kromek bułki wrocławskiej
  • pół szklanki jogurtu
  • ząbek czosnku (albo nawet mniej)
  • sól, pieprz


Wykonanie:

Jajka ugotuj na twardo. Brokuły podziel na różyczki, wrzuć do wrzątku i gotuj 2-3 minuty. Jeśli używasz mrożonych gotuj trochę dłużej. Kiedy będą al dente (ugotowane, ale jeszcze lekko twardawe) odcedź. W tym czasie pokrój kromki w kostkę i podpiecz kilka minut w piekarniku. W kubku wymieszaj jogurt, posiekany czosnek, sól i pieprz. Na talerzu ułóż brokuły i ćwiartki jajek. Dookoła rozłóż grzanki. Polej sosem.


 

 
13. Sałatka z ananasem i selerem

Składniki:

  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • puszka ananasa w kawałkach
  • 200 g szynki
  • słoik selera konserwowego
  • puszka kukurydzy
  • 2 duże jabłka
  • 1 por
  • majonez
  • sól i pieprz


Wykonanie:

Jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, jabłka i szynkę pokroić w kostkę, por w cieniutkie półkrążki. Ananasa, seler i kukurydzę osączyć z zalewy. Seler pokroić.
 
Wszystkie składniki połączyć z majonezem (ilość wg uznania), doprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki do przegryzienia.
 

 
 
14. Sałatka z brokułami i pomidorami


Składniki:

  • 1 mały brokuł
  • 3 pomidory
  • 3 jaja
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • łyżka świeżych posiekanych ziół
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Brokuły gotować w osolonym wrzątku przez ok. 5 minut. Odsączyć i wystudzić. Jaja ugotować na twardo, soląc lekko wodę. Pomidory i jaj po obraniu ze skorupek pokroić w ósemki. na półmisku ułożyć różyczki brokułów, pomidory i jaja. Lekko posolić. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz ziół i przypraw przygotować sos, którym tuż przed podaniem polać sałatkę.


 

 

 
15. Ryba po grecku


Składniki:

  • 1 spora ryba (pstrąg karp 1 kg dorsza)
  • 2 cebule
  • 10 marchewek
  • koncentrat pomidorowy
  • olej
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu wołowego


Wykonanie:

Oczyść ryby, odfiletuj, usuń ości. Filety pokrój na średniej wielkości kawałki, posól je i przypraw pieprzem, a następnie opanieruj w roztrzepanym jajku i tartej bułce. Usmaż na złoty kolor na rozgrzanym oleju (uwaga: olej nie powinien być zbyt gorący). Pokrój cebule w kostkę, przesmaż w rondlu na 1-2 łyżkach oleju. Dodaj starte na grubej tarce marchewki, duś do miękkości, podlewając od czasu do czasu łyżką bulionu, a w razie potrzeby olejem. Dodaj 1-2 spore łyżki koncentratu pomidorowego, przypraw do smaku solą i pieprzem. Na półmisku ułóż kilka kawałków ryb, przykryj częścią sosu warzywnego. Potem znowu ułóż ryby i sos, i tak dalej, aż skończą się składniki. Wstaw na całą noc do lodówki. Podawaj na zimno z pieczywem.


 

 
16. Jaja po szkocku


Składniki:

  • 10 jajek
  • 1 cebula
  • 50 dag mięsa mielonego
  • 10 dag tartej bułki
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3-4 łyżki mąki do panierowania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Wykonanie:

Ugotuj na twardo 8 jajek. Obierz i posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem, 3 łyżkami tartej bułki i 1 jajkiem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i musztardą. Jajka obierz, ostudź i oklej masą mięsną. Przygotowane jajka panieruj najpierw w mące, następnie w ostatnim roztrzepanym jajku. Na koniec otocz je w tartej bułce. Rozgrzej tłuszcz we frytkownicy. Gdy osiągnie 180°C, ostrożnie wkładaj jajka i smaż na złoty kolor (po 6-8 minut). Osącz na papierowym ręczniku i ostudź. Podawaj z sałatką z porów lub selera.


 

 
17. Pasztet z królika

Składniki:

  • przód i podroby z królika
  • 30 dag boczku lub podgardla wieprzowego
  • 2-3 suszone prawdziwki
  • 7 dag cebuli
  • 2 liście laurowe
  • 5-7 ziaren pieprzu
  • 20 dag wątroby wieprzowej
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło
  • tarta bułka

Wykonanie:

Włóż do garnka przód i podroby z królika oraz boczek lub podgardle. Dodaj grzyby, cebulę, listki laurowe i pieprz, wlej trochę wody i duś pod przykryciem do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj wątróbkę i duś jeszcze przez chwilkę. Ostudź, a następnie oddziel mięso od kości. W wywarze namocz bułki i odciśnij je. Mięso, boczek, wątróbkę i bułki przepuść (co najmniej 2 razy) przez maszynkę do mięsa. Przypraw do smaku, dodaj olej i jajka. Wyrób masę, przełóż do formy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piecz godzinę w temp. 180°C. Upieczony pasztet zalej wytopionym tłuszczem, przestudź i wstaw do lodówki


 

 
18. Roladki z wędzonego boczku ze śliwką

Składniki:

  • boczek wędzony w plasterkach
  • suszone śliwki

Wykonanie:

Śliwki owijać plasterkami boczku, nabijać wykałaczką. Piec w piekarniku ok. 20 minut w temperaturze 180°C, lub przesmażać kilka minut na patelni.

 



 
19. Rożki szynkowe z sałatką


Składniki:

  • 20 okrągłych plastrów szynki gotowanej śr. ok. 12-15cm (może być wieprzowa albo drobiowa)
  • 10 dkg sera żółtego w kawałku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 1 marchewka
  • 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • kawałek pora ok. 8-10cm
  • 3 łyżki gęstego majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • do smaku: sól
  • pieprz mielony
  • do przybrania: kilka liści sałaty gałązki natki pomidorki koktajlowe

Wykonanie:

Marchewkę oskrobać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do niewielkiej ilości wrzątku, gotować ok. 3min.. Kiedy będzie miękka dodać pokrojonego w cienkie półplasterki pora, już nie gotować tylko po kilku sekundach odcedzić, ostudzić. Ogórki i ser pokroić w drobną kostkę, kukurydzę osączyć. Wszystkie warzywa i ser wsypać do miseczki, dodać majonez, musztardę, zieleninę i doprawić do smaku. Plasterki szynki zwijać w rożki i małą łyżeczką nakładać w nie sałatkę. Ja ich nie spinałam, ale jeśli boicie się, że się rozpadną to można spiąć dekoracyjnymi szpadkami. Gotowe rożki układać na półmisku wyłożonym liśćmi sałaty i ozdobić listkami natki oraz pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem schłodzić. Jeśli plastry szynki są bardzo duże można je przeciąć na pół i z tych połówek zwijać mniejsze rożki.



 
20. Zraziki zawijane


Składniki:

  • 8 plastrów wołowiny z udźca
  • 2 średnie ogórki kiszone
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 2-3 cebule białe
  • 0,5 cebuli czerwonej
  • 4 łyżki musztardy Dijon
  • 3-4 łyżki mąki
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • do smaku: sól, pieprz ziołowy

Wykonanie:

Mięso rozbić tłuczkiem na dość cienkie płaty - najlepiej przez folię spożywczą, nie będzie pryskać i nie porozrywa się. Oprószamy je z obu stron pieprzem ziołowym. Cebule obieramy, białą kroimy w drobną kostkę a czerwoną w cienkie piórka. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Każdy płat mięsa smarujemy 1 łyżeczką musztardy (tylko z jednej strony, od środka), na to układamy plasterek boczku, ćwiartkę ogórka i kilka piórek cebulki. Zwijamy dość ciasno i spinamy szpadką albo wykałaczką, albo związujemy nitką. Gdy wszystkie roladki są już gotowe, obtaczamy je lekko w mące i obsmażamy na mocno rozgrzanej na patelni 1 łyżce masła, zrumienione przekładamy do rondla. Na tę samą patelnię dodajemy pozostałe masło i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, podsmażamy aż zacznie się złocić. Wtedy zalewamy 2 szkl. wody, zagotowujemy mieszając i całość przelewamy do mięsa. Dusimy na malutkim ogniu ok. 1.5-2 godziny aż mięso będzie miękkie. Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami albo kaszą. Pamiętajmy aby przed podaniem usunąć nitkę albo szpadki.

 

Zmieniony: Piątek, 01 Kwiecień 2011 07:59