Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Zakres działania CKP Drukuj Email
Poniedziałek, 29 Październik 2007 21:27

Zadania Centrum:

  • organizowanie zajęć praktycznych dla uczniów i słuchaczy szkół zawodowych w pełnym zakresie programowym lub w zakresie wybranych treści programowych.
  • organizowanie praktycznego kształcenia zawodowego,
  • prowadzenie szkoleń i  kursów umożliwiających podniesienie kwalifikacji zawodowych,
  • organizowanie i przeprowadzenia egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe,
  • organizowanie i prowadzenie doskonalenia zawodowego dla nauczycieli,
  • organizowanie i utrzymywanie na możliwie wysokim poziomie  bazy  
  • techniczno-dydaktycznej, służącej działalności podstawowej Centrum, a także wykorzystywanej
  • dla przeprowadzania   eksperymentów   i    innowacji   pedagogicznych   oraz   programów wdrożeniowych,
  • prowadzenie działalności produkcyjnej i usługowej związanej z kierunkami kształcenia,
  • współdziałanie z organizacjami społecznymi, technicznymi i innymi placówkami
  • realizacja innych zadań edukacyjnych zlecanych przez organ prowadzący.


Organizacja Centrum Kształcenia Praktycznego  stwarza warunki umożliwiające uczniom zdobycie umiejętności i sprawności w zakresie:

  • wykonania prac charakterystycznych dla danej specjalności,
  • organizacji stanowiska pracy,
  • organizacji procesu produkcji,
  • organizacji pracy w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu gastronomicznego i organizacji
  • procesów technologicznych zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi i zasadami BHP,
  • organizacji i wykonania prac porządkowych bieżących i okresowych na wszystkich stanowiskach pracy w zakładzie,
  • sporządzania podstawowej dokumentacji obowiązującej w zakładzie żywienia zbiorowego,
  • racjonalnego gospodarowania surowcami, energią i materiałami pomocniczymi,
  • przestrzegania przepisów i zasad bezpieczeństwa pracy w zakładzie gastronomicznym,
  • samodzielnego sporządzania potraw, wyrobów garmażeryjnych i ciastkarskich, napojów zgodnie z zasadami technologii, podstaw żywienia człowieka i higieny produkcji,
  • oceny jakości surowców i gotowych wyrobów.

Zadania te są wykonywane poprzez:

  • właściwe metody realizacji poszczególnych tematów programowych,
  • odpowiednie wyposażenie w maszyny, urządzenia ,narzędzia i materiały,
  • prawidłową organizację kształcenia praktycznego, oraz wykwalifikowaną kadrę pracowników jednostki
 
Zmieniony: Sobota, 25 Kwiecień 2009 18:32