Menu główne
- - - - - - - - - - - - - - - -
Historia i WoS
- - - - - - - - - - - - - - - -
Przebsiębiorczość
- - - - - - - - - - - - - - - -
Żywienie
- - - - - - - - - - - - - - - -
English Website
Fascynacje
- - - - - - - - - - - - - - - -
Ścieżki kariery zawodowej absolwentów
- - - - - - - - - - - - - - - -
Gastronomik wczoraj i dziś
Wyszukiwarka
Reklama
Przepisy cukiernicze Drukuj Email
Wtorek, 14 Czerwiec 2011 06:40
 
 Przepisy cukiernicze



 
Kremówka kokosowa

CIASTO:

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny lub masła (tyle, aby z ciasta bez problemu udało się zagnieść kulę)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka utarte z cukrem i zarobić ciasto.

MASA:

Składniki:

  • 1 litr mleka
  • 3 budynie śmietankowe lub waniliowe
  • 3- 4 łyżki cukru

Wykonanie:

Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń.


 
Pleśniak

CIASTO:

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 słoik mały powideł
Wykonanie:
 
Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka i zarobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części - jedną większą i dwie mniejsze. Do jednej części dodać kakao i zagnieść. Wszystkie 3 części wstawić do zamrażarki do schłodzenia.


PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:

Większą część ciasta rozłożyć na blaszce , posmarować powidłami, następnie zetrzeć ciasto z kakao na tarce o grubych oczkach, rozsmarować delikatnie pianę z białek i na wierzch położyć pozostałe ciasto białe starte na tarce. Piec około 40 min. w temperaturze 180o C.


 
Ciasto piernikowo - jabłkowe

Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanki cukru kryształu
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanki oleju
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 jabłka

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać olej, przesianą mąkę z sodą, cynamon i kakao. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, wsypać pokrojone w kostkę jabłka. Delikatnie wymieszać. Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.


 
Jabłecznik z kisielem

CIASTO:

Składniki:

  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 3 szklanki mąki
  • 5 jaj
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia, posiekać z margaryną, dodać żółtka, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części.

MASA JABŁKOWA:

Składniki:

  • 1 kg  jabłek
  • 3 - 4 łyżki cukru
  • 0,5 łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.

PIANA:

Składniki:

  • 5 białek
  • 1 szklanka  cukru
  • 1 kisiel (np. wiśniowy, truskawkowy)

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i suchy kisiel.

PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:

Ciasto - masa jabłkowa - piana na wierzch ciasto starte  na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 1 godz. w temperaturze 180C.


 
Katarzynka

Składniki:

  • 10 całych jajek
  • 2 szklanki  cukru kryształu
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki  suchego maku
  • 2 płaskie łyżki sypkiego kakao
  • 2 kostki margaryny
  • 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 małe słoiki powidła śliwkowego
  • duża paczka biszkoptów

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Gotowe ciasto podzielić na 3 części:
a. jedną pozostawić białą,
b. do drugiego ciasta dodać suchy mak,
c. do trzeciego ciasta dodać kakao.

PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:

Ciasto białe - powidła - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto z makiem - powidła - 1/2 paczki biszkoptów - ciasto kakaowe. Piec w temp. 1500 C około 1 godz.

 
Sernik z rosą

CIASTO:

Składniki:

  • 30 dag mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 10 dag margaryny
  • 1 czubata łyżka smalcu

Wykonanie:

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, posiekać z margaryną i smalcem, dodać masę jajowo - cukrową i zarobić ciasto. Dużą formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.

MASA SEROWA:

Składniki:

  • 1 kg sera białego tłustego lub półtłustego
  • 4 żółtka
  • 2 całe jaja
  • 0,5 kostki margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 szklanka mleka
  • Olejek cytrynowy

Wykonanie:

Ser, jaja, żółtka i cukier utrzeć mikserem, następnie cały czas ucierając dodawać stopniowo   rozpuszczoną schłodzoną margarynę , budyń śmietankowy, mleko i olejek cytrynowy. Masa będzie płynna! Masę serową wyłożyć na ciasto i piec około godziny w nagrzanym piekarniku.

ROSA:

Składniki:

  • 6 białek
  • 1 szklanka cukru kryształu

Wykonanie:

Z białek i cukru ubić pianę, Wyłożyć na podpieczone ciasto i piec jeszcze około 15 minut.


 
Sernik z kokosem

CIASTO:

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 2 żółtka

Wykonanie:

Z podanych składników zarobić ciasto. uformować kulę, owinąć je folią i wstawić je do lodówki.

MASA SEROWA:

Składniki:

  • 1 kg sera
  • 1 szklanka cukru
  • 3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 4 żółtka
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy

Wykonanie:

Wszystkie składniki zmiksować.

PIANA:

Składniki:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych

Wykonanie:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, chwilę miksować, Dodać wiórki  kokosowe i delikatnie wymieszać.

PRZYGOTOWANIE DO PIECZENIA:

Prostokątną blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułkę tartą wyłożyć schłodzonym ciastem. Na ciasto wylać masę serową. Piec w temperaturze  1800 C około 60 min.  Mniej więcej 15 minut przed końcem pieczenia wyłożyć na ciasto pianę i upiec na złoty kolor.


 
Ciasto „Smerfetka”

Ciasto I

Składniki:

  • 6 jaj
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 0,25 dag miodu
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki żytniej
  • 1 kostka margaryny
  • 1 łyżeczka sody
  • 0,20 dag bakalii

Wykonanie:

Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka utarte z miodem. Do utartej masy  dodać przesianą mąkę (żytnią i pszenną) z sodą i przyprawą piernikową i ubitą pianę z białek. Z przygotowanego ciasta upiec dwa placki.

Ciasto II

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,25 dag mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 4 jaja
  • 4 jabłka
  • 0,25 dag bakalii

Wykonanie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, zasypać cukrem i pozostawić na pół godziny. Następnie dodać rozdrobnione bakalie, żółtka, przesianą mąkę z sodą i na  końcu pianę z białek. Delikatnie wymieszać i upiec placek.

MASA:

Składniki:

  • 0,25 dag masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodawać stopniowo śmietanę i ucierać.

PRZEŁOŻENIE:

Ciasto I - Masa – ciasto II - Masa – ciasto I – Polewa


 
Ciasto z białek

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki letniego mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • bakalie wg uznania

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem. Do ubitej piany, ciągle ubijając, dodawać stopniowo olej, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Na koniec można dodać bakalie.

Ciasto wylać do wysmarowanej foremki i piec około 50 minut w temperaturze 170- 180 0C. Upieczone ciasto posypać cukrem pudrem.


 

 
Babka

Składniki:

  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka rozpuszczonej gorącej margaryny
  • olejek

Wykonanie:

Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, gorącą margarynę i substancje smakowo - zapachowe. Delikatnie wymieszać. Piec 45-60 minut w temperaturze 170-180 0 C.


 
Mrówkowiec

Składniki:

  • 0,25 dag margaryny
  • 6 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek migdałowy

Wykonanie:

Ucierać margarynę z cukrem, dodając kolejno po jaju i porcjami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania dodać olejek, suchy mak i delikatnie wymieszać. Ciasto piecze się około 60 minut w dobrze nagrzanym piekarniku.
Zmieniony: Wtorek, 14 Czerwiec 2011 07:16