TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych. Przygotowuje również potrawy i napoje na przyjęcia, dbając o wysoki standard swoich usług. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu i gastronomią,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się.
PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów i żywności,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- ekspedycji potraw i napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo maturalne i kontynuacja nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- prowadzić własną działalność.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowe,
- zakłady spożywcze,
- prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię oraz zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- mają miłą aparycję oraz wysoką kulturę osobistą,
- są uprzejmi i cierpliwi,
- łatwo nawiązują kontakt z ludźmi,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności,
- posługują się językami obcymi.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
- rozliczania usług kelnerskich i gastronomicznych,
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
- planowania i nadzorowania pracy kelnera,
- przygotowywania sal okolicznościowych i konferencyjnych do obsługi gości,
- planowania i sporządzania karty menu,
- rezerwacji usług gastronomicznych,
- udzielania informacji gastronomicznej,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- rozliczania usług gastronomicznych i kelnerskich,
- promocji oraz sprzedaży usług,
- obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika usług kelnerskich,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich,
HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych,
- świadectwo maturalne i kontynuacja nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kelner,
- szef obsługi kelnerskiej,
- barman,
- organizator usług cateringowych,
- koordynator ślubny,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
- zakłady gastronomiczne,
- centra biznesowe,
- domy weselne,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
Opracowała: Anna Antoniak