TECHNIKUM GASTRONOMICZNE
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
SPECJALNOŚĆ: DIETETYKA I PROMOCJA ZDROWIA
Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną i cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wskazujesz dbałość o innych oraz wykazujesz się przedsiębiorczością to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego oraz urządzania zakładów gastronomicznych.
Na tym kierunku nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy i zapotrzebowania konkretnej osoby na różne składniki pokarmowe, a także jej stanu zdrowia. Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także wiedzę dotyczącą biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania.
Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania sztuki kulinarnej. Po tym kierunku nabędziesz umiejętności nie tylko przygotowania potraw i napojów, ale również zmiany nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami zdrowego żywienia oraz zdrowego stylu życia,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są obowiązkowe i odpowiedzialne,
- są zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów i zdrowej żywności,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania i dekoracji dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu zdrowego żywienia,
- organizowania zdrowego żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- ekspedycji potraw i napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
- EUROPASS - suplement w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowychułatwiający zdobycie zatrudnienia na europejskim rynku pracy.
- świadectwo maturalne i możliwość kontynuacji nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Dzięki wsparciu Unii Europejskiej uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- prowadzić własną działalność.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowe,
- zakłady spożywcze,
- prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI
SPECJALNOŚĆ: trendy w cukiernictwie
Na kierunku technik technologii żywności o specjalności trendy w cukiernictwie będziesz mógł w pełni się realizować, rozwijać pasję i swoje umiejętności zgłębiając arkana cukiernictwa. Poznając tajniki nowoczesnego cukiernictwa i aktualnych trendów wypracujecie unikatowy styl, przejawiający się zarówno w wykończeniu, jak i smaku wyrobów cukierniczych, dopasowanym oczywiście zawsze do gustu zamawiającego. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność.
W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, to rzemieślnik i artysta w jednym. Jest pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków.
Na kierunku technik technologii żywności zapoznasz się również z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania , od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów.
Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących, na każdym etapie procesu produkcyjnego.
Dowiesz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek oraz nauczysz się zarządzać zespołem pracowników. Istotnym zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności.
Poznasz również tajniki w opracowywania receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdrażając je do produkcji, wykonywać także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.
Nauczysz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów.
OKRES NAUKI: 5 lat.
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik technologii żywności – powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie, żywieniu i gastronomii,
- posiadają zdolności manualne,
- interesują się zdrowym odżywianiem oraz wytwarzaniem żywności wysokiej jakości,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach spożywczych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- wytwarzania produktów spożywczych,
- wykonywania i dekoracji wyrobów cukierniczych,
- organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- kontrolowania jakości żywności na każdym etapie jej produkcji,
- opracowywania receptur żywnościowych,
- nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności,
- prowadzenia badań i prób przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych,
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
- organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
- języka obcego zawodowego.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika technologii żywności,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych,
SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych,
- EUROPASS - suplement w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowychułatwiający zdobycie zatrudnienia na europejskim rynku pracy.
- świadectwo maturalne i możliwość kontynuacji nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Dzięki wsparciu Unii Europejskiej uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako technik technologii żywności w:
- laboratoriach przemysłu spożywczego (laborant),
- w zakładach spożywczych i gastronomicznych,
- na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
- przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą.
MIEJSCE PRACY
- cukiernie
- przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, piekarskiej, mleczarskiej,
- instytucje zajmujące się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności,
- placówki handlowe prowadzące sprzedaż artykułów spożywczych,
- firmy zajmujące się przechowaniem i dystrybucją żywności,
- zakłady żywienia zbiorowego,
- ośrodki turystyczno-wypoczynkowe,
- prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
TECHNIK USŁUG KELNERSKICH
SPECJALNOŚĆ: BARMAN/BARISTA
Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta.
Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub someliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię oraz zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- mają miłą aparycję oraz wysoką kulturę osobistą,
- są uprzejmi i cierpliwi,
- łatwo nawiązują kontakt z ludźmi,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności,
- posługują się językami obcymi.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
- rozliczania usług kelnerskich i gastronomicznych,
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
- planowania i nadzorowania pracy kelnera,
- przygotowywania sal okolicznościowych i konferencyjnych do obsługi gości,
- planowania i sporządzania karty menu,
- rezerwacji usług gastronomicznych,
- udzielania informacji gastronomicznej,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- rozliczania usług gastronomicznych i kelnerskich,
- promocji oraz sprzedaży usług,
- obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika usług kelnerskich,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich,
HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych,
- świadectwo egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Nasi uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kelner,
- szef obsługi kelnerskiej,
- barman,
- organizator usług cateringowych,
- koordynator ślubny,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
- zakłady gastronomiczne,
- centra biznesowe,
- domy weselne,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
Opracowanie: Anna Antoniak