TECHNIKUM GASTRONOMICZNE

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

SPECJALNOŚĆ: DIETETYKA I PROMOCJA ZDROWIA

          Jeśli chcesz przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną i cenisz zdrowy styl życia i odżywiania, wskazujesz dbałość o innych oraz wykazujesz się przedsiębiorczością to zawód idealny dla Ciebie. W trakcie kształcenia zawodowego nabędziesz umiejętności związane ze zdrowym  planowaniem i organizacją żywienia zbiorowego  oraz urządzania zakładów gastronomicznych.

          Na tym kierunku  nauczysz się jak planować, organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych. Poznasz zasady żywienia i komponowania zbilansowanych jadłospisów, z uwzględnieniem indywidualnego zapotrzebowania na dane składniki odżywcze czy witaminy i zapotrzebowania konkretnej osoby na różne składniki pokarmowe, a także jej stanu zdrowia. Zdobędziesz wiedzę dotyczącą składu surowców i produktów żywnościowych, dodatków i zanieczyszczeń żywności, a także  wiedzę dotyczącą biochemicznych i chemicznych reakcji zachodzących w surowcach oraz produktach żywnościowych w czasie przechowywania i przetwarzania. 

         Poznasz tajniki sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego  i zdrowego żywienia, estetycznego ich podawania oraz prawidłowej obsługi konsumenta. Będziesz mieć szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów oraz odkrywania    sztuki kulinarnej. Po tym kierunku nabędziesz umiejętności nie tylko przygotowania potraw i napojów, ale również zmiany nawyków żywieniowych i zdrowego stylu życia.

OKRES NAUKI: 5 lat

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Technik żywienia i usług gastronomicznych  powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami zdrowego   żywienia oraz zdrowego stylu życia,
  • mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • lubią pracować w zespole,
  • są obowiązkowe i odpowiedzialne,
  • są zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • oceniać jakość produktów i  zdrowej żywności,
  •  przechowywać żywność,
  • obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
  •  obsługi sprzętu gastronomicznego,
  • przygotowania  i dekoracji dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
  • wydawania dań,
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu  zdrowego żywienia,
  •  organizowania  zdrowego żywienia w produkcji gastronomicznej,
  •  wykonywania usług gastronomicznych,
  • organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
  •  ekspedycji potraw i napojów,
  • stosowania receptur gastronomicznych,
  • układania i oceny jadłospisów,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • współpracy w zespole,
  • obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • języka obcego zawodowego.

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA

  • tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikacje:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,

  • EUROPASS - suplement w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowychułatwiający zdobycie zatrudnienia na europejskim rynku pracy.
  • świadectwo maturalne i możliwość kontynuacji nauki na studiach wyższych.

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

            Dzięki wsparciu Unii Europejskiej uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako:

  • szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
  • kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
  • manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych,
  • mistrz sztuki kulinarnej,
  • pracownik firmy cateringowej,
  • doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
  • organizator usług cateringowych,
  • pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
  • prowadzić własną działalność.

MIEJSCE PRACY

  • restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
  • zakłady gastronomiczne,
  • pensjonaty, domy wczasowe,
  • stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
  • firmy cateringowe,
  • zakłady spożywcze,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.

STUDIA

   Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.

 

 

TECHNIK TECHNOLOGII ŻYWNOŚCI 

SPECJALNOŚĆ: trendy w cukiernictwie

        Na kierunku technik technologii żywności  o specjalności trendy w cukiernictwie będziesz mógł  w pełni się realizować, rozwijać pasję i swoje umiejętności zgłębiając arkana cukiernictwa. Poznając tajniki nowoczesnego cukiernictwa i aktualnych trendów wypracujecie unikatowy styl, przejawiający się zarówno w wykończeniu, jak i smaku wyrobów cukierniczych, dopasowanym oczywiście zawsze do gustu zamawiającego. Ważne są zdolności manualne, zmysł estetyczny, pomysłowość, komunikatywność.

        W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły, to rzemieślnik i artysta w jednym. Jest pasjonatem zaangażowanym w odkrywanie nowych smaków.

       Na kierunku technik technologii żywności   zapoznasz się również z tajnikami produkcji artykułów spożywczych, dowiesz się jak planować, organizować oraz nadzorować proces ich wytwarzania , od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów. 

      Zdobędziesz niezbędną wiedzę z zakresu właściwej oceny jakościowej wyrobów, sporządzania nowych receptur oraz modyfikowania już istniejących, na każdym etapie procesu produkcyjnego.

      Dowiesz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek oraz nauczysz się zarządzać zespołem pracowników. Istotnym zadaniem technika technologii żywności jest organizowanie i nadzorowanie pracy, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny pracy oraz systemów zapewnienia jakości zdrowotnej żywności.

         Poznasz również tajniki w opracowywania receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdrażając je do produkcji, wykonywać także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.

        Nauczysz się jak opracowywać odpowiednie normy i procedury dotyczące wprowadzania poszczególnych produktów na rynek, a także jak tworzyć dokumentację, dzięki której dany produkt będzie można eksportować do innych krajów.

OKRES NAUKI: 5 lat.

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Technik technologii żywności – powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie, żywieniu i gastronomii,
  • posiadają zdolności manualne,
  • interesują się zdrowym odżywianiem oraz wytwarzaniem żywności wysokiej jakości,
  • mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • lubią pracować w zespole,
  • są zainteresowane pracą w zakładach spożywczych w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • mają poczucie odpowiedzialności.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • wytwarzania produktów spożywczych,
  • wykonywania i dekoracji wyrobów cukierniczych,
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • kontrolowania jakości żywności na każdym etapie jej produkcji,
  • opracowywania receptur żywnościowych,
  • nowoczesnych i tradycyjnych technik i technologii produkcji żywności,
  • prowadzenia badań i prób przy wdrażaniu nowych artykułów spożywczych,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych,
  • organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym,
  • języka obcego zawodowego.

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA

 

  • tytuł technika technologii żywności,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikacje:

SPC.01.Produkcja wyrobów cukierniczych,

SPC.07.Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych,

  • EUROPASS - suplement w języku angielskim zawierający opis kompetencji zawodowychułatwiający zdobycie zatrudnienia na europejskim rynku pracy.
  • świadectwo maturalne i możliwość kontynuacji nauki na studiach wyższych.

 

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

            Dzięki wsparciu Unii Europejskiej uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako technik technologii żywności  w:

  • laboratoriach przemysłu spożywczego (laborant),
  • w zakładach spożywczych i gastronomicznych,
  • na stanowiskach pracy związanych z analizą i produkcją żywności,
  • przedsiębiorstwach zajmującym się przetwórstwem, produkcją lub dystrybucją produktów spożywczych,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą.

MIEJSCE PRACY

  • cukiernie
  • przedsiębiorstwa przetwórstwa spożywczego różnych branż np. mięsnej, piekarskiej, mleczarskiej,
  • instytucje zajmujące się badaniem i oceną żywności i laboratoriach analizy żywności,
  • placówki handlowe prowadzące sprzedaż artykułów spożywczych,
  • firmy zajmujące się przechowaniem i dystrybucją żywności,
  • zakłady żywienia zbiorowego,
  • ośrodki turystyczno-wypoczynkowe,
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w branży spożywczej.

STUDIA

     Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach. 

 

 

 

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

SPECJALNOŚĆ: BARMAN/BARISTA

           Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.

         Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta.

      Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub someliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.

OKRES NAUKI: 5 lat

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
  • mają wyobraźnię oraz zmysł estetyczny,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • mają miłą aparycję oraz wysoką kulturę osobistą,
  •  są uprzejmi i cierpliwi,
  • łatwo nawiązują kontakt z ludźmi,
  • lubią pracować w zespole,
  • są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • mają poczucie odpowiedzialności,
  • posługują się językami obcymi.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
  • wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
  • rozliczania usług kelnerskich i gastronomicznych,
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera,
  • przygotowywania sal okolicznościowych i konferencyjnych do obsługi gości,
  • planowania i sporządzania karty menu,
  • rezerwacji usług gastronomicznych,
  • udzielania informacji gastronomicznej,
  • stosowania technik nakrywania stołu,
  • rozliczania usług gastronomicznych i kelnerskich,
  • promocji oraz sprzedaży usług,
  • obsługi konsumenta,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

 

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA

 

  • tytuł technika usług kelnerskich,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikacje:

HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich,

HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych,

  • świadectwo egzaminu maturalnego i po jego zdaniu kontynuowanie nauki na studiach wyższych. 

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

     Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Nasi uczniowie mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  swoich umiejętności uczestnicząc w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako:

  • kelner,
  • szef obsługi kelnerskiej,
  • barman,
  • organizator usług cateringowych,
  • koordynator ślubny,
  • manager zakładu gastronomicznego,
  • organizator imprez okolicznościowych.

MIEJSCE PRACY

  • restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
  •  zakłady gastronomiczne,
  • centra biznesowe,
  • domy weselne,
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.

STUDIA

   Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.

 

Opracowanie: Anna Antoniak