Zadania Centrum:
- organizowanie zajęć praktycznych dla uczniów i słuchaczy szkół zawodowych w pełnym zakresie programowym lub w zakresie wybranych treści programowych.
- organizowanie praktycznego kształcenia zawodowego,
- prowadzenie szkoleń i kursów umożliwiających podniesienie kwalifikacji zawodowych,
- organizowanie i przeprowadzenia egzaminów potwierdzających kwalifikacje zawodowe,
- organizowanie i prowadzenie doskonalenia zawodowego dla nauczycieli,
- organizowanie i utrzymywanie na możliwie wysokim poziomie bazy
- techniczno-dydaktycznej, służącej działalności podstawowej Centrum, a także wykorzystywanej
- dla przeprowadzania eksperymentów i innowacji pedagogicznych oraz programów wdrożeniowych,
- prowadzenie działalności produkcyjnej i usługowej związanej z kierunkami kształcenia,
- współdziałanie z organizacjami społecznymi, technicznymi i innymi placówkami
- realizacja innych zadań edukacyjnych zlecanych przez organ prowadzący.
Organizacja Centrum Kształcenia Praktycznego stwarza warunki umożliwiające uczniom zdobycie umiejętności i sprawności w zakresie:
- wykonania prac charakterystycznych dla danej specjalności,
- organizacji stanowiska pracy,
- organizacji procesu produkcji,
- organizacji pracy w pomieszczeniach produkcyjnych zakładu gastronomicznego i organizacji
- procesów technologicznych zgodnie z wymogami sanitarno-higienicznymi i zasadami BHP,
- organizacji i wykonania prac porządkowych bieżących i okresowych na wszystkich stanowiskach pracy w zakładzie,
- sporządzania podstawowej dokumentacji obowiązującej w zakładzie żywienia zbiorowego,
- racjonalnego gospodarowania surowcami, energią i materiałami pomocniczymi,
- przestrzegania przepisów i zasad bezpieczeństwa pracy w zakładzie gastronomicznym,
- samodzielnego sporządzania potraw, wyrobów garmażeryjnych i ciastkarskich, napojów zgodnie z zasadami technologii, podstaw żywienia człowieka i higieny produkcji,
- oceny jakości surowców i gotowych wyrobów.
Zadania te są wykonywane poprzez:
- właściwe metody realizacji poszczególnych tematów programowych,
- odpowiednie wyposażenie w maszyny, urządzenia ,narzędzia i materiały,
- prawidłową organizację kształcenia praktycznego, oraz wykwalifikowaną kadrę pracowników jednostki