Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.

          Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.

       Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych,  zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.

OKRES NAUKI: 3 lata

PREDYSPOZYCJE  ZAWODOWE

Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:

  • interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
  • mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
  • posiadają zdolności manualne,
  • są kreatywne i operatywne w działaniu,
  • lubią pracować w zespole,
  • są dokładne i cierpliwe,
  • zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,
  • chcą awansować i  rozwijać się,
  • mają poczucie odpowiedzialności.

PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE

 W trakcie nauki nauczysz się:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
  • stosowania receptur cukierniczych,
  • planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
  • współpracy w zespole,
  • komunikacji interpersonalnej,
  • prowadzenia własnej działalności gospodarczej.

ŚCIEŻKA KARIERY  I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA 

  • tytuł cukiernika,
  • świadectwo potwierdzające kwalifikację:

 SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych,

  • Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.

DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE

       Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia  umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.

STANOWISKA PRACY

Absolwent może podejmować pracę  jako:

  • cukiernik,
  • pracownik branży spożywczej.

MIEJSCE PRACY

  • zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
  • ciastkarnie,
  • cukiernie,
  • restauracje,
  • hotele,
  • manofaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp.
  • prowadzenie własnej działalności gospodarczej.