Tytuł projektu: „GASTRONOMIK BIAŁYSTOK. PRZEPIS NA SUKCES !”
Założeniem projektu jest podniesienie poziomu kształcenia zawodowego w dziedzinie gastronomii na terenie Białostockiego Obszaru Funkcjonalnego oraz dostosowanie go do oczekiwań i potrzeb regionalnego rynku pracy. Przewidywanym rezultatem projektu będzie rozszerzenie oferty edukacyjnej szkoły.
Projekt skierowany jest do
- 350 uczniów ZSG z kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych, kelner, cukiernik oraz kucharz;
- 20 nauczycieli ZSG .
Okres realizacji projektu: 01.09.2017r. – 31.08.2021r.
Projekt przewiduje realizację następujących działań:
- Praktyki i staże zawodowe;
- Studia podyplomowe dla nauczycieli;
- Kształtowanie i rozwijanie u uczniów kompetencji kluczowych – nawiązywanie współpracy z otoczeniem zewnętrznym szkoły;
- Kursy zawodowe;
- Kursy podnoszące mobilność na rynku pracy;
- Podnoszenie umiejętności oraz uzyskiwanie kwalifikacji zawodowych przez uczniów – współpraca z regionalnymi środowiskami biznesowymi i zawodowym;
- Kształtowanie i rozwijanie u uczniów kompetencji kluczowych – nauczanie metodą e-learningu;
- Pomoc stypendialna dla uczniów szczególnie uzdolnionych w zakresie przedmiotów zawodowych;
- Zajęcia dydaktyczno – wyrównawcze;
- Nowoczesne poradnictwo kariery;
- Kursy kwalifikacyjne dla nauczycieli przedmiotów zawodowych ZSG.
Finansowanie projektu:
Wartość projektu EFS: 3 340 580,49 zł
Wartość dofinansowania: 3 173 551,46 zł
Wkład własny: 167 029,03 zł
Więcej informacji dostępnych jest bezpośrednio w Biurze Projektu w budynku szkoły.
ZAPRASZAMY !!!
Projekt „GASTRONOMIK BIAŁYSTOK. PRZEPIS NA SUKCES!.” współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2014-2020, Oś priorytetowa III, Działanie 3.3; Poddziałanie 3.3.1; Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku: Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 4/ Technikum Gastronomiczne, 15-702 Białystok, ul. Knyszyńska 12, tel. 085 651-38-54, fax. 085 651-34-05 www.zsg.bialystok.pl