Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.
Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- posiadają zdolności manualne,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są dokładne i cierpliwe,
- zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- stosowania receptur cukierniczych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł cukiernika,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- cukiernik,
- pracownik branży spożywczej.
MIEJSCE PRACY
- zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- ciastkarnie,
- cukiernie,
- restauracje,
- hotele,
- manofaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp.
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.