Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych. Przygotowuje również potrawy i napoje na przyjęcia, dbając o wysoki standard swoich usług. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu i gastronomią,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się.
PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów i żywności,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- ekspedycji potraw i napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo maturalne i kontynuacja nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- prowadzić własną działalność.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowe,
- zakłady spożywcze,
- prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.