Dnia 04.11.2022 w ramach obchodów 75-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych odbył się szkolny konkurs cukierniczy pod nazwą „Jubileuszowa tartaletka”. Zadaniem konkursowym było przygotowanie receptury, a następnie sporządzenie tartaletki w bezpośredniej rywalizacji z innymi uczestnikami w pracowni gastronomicznej.
Do rywalizacji przystąpiło 11 uczennic reprezentujących wszystkie typy szkół naszego zespołu:
Po ponad dwóch godzinach zmagań tartaletki zostały przekazane komisji konkursowej do oceny.
W skład komisji weszły Pani Wicedyrektor Agnieszka Świercz oraz nauczycielki: Joanna Gudowska, Wioletta Leżanka, Marta Łątkowska i Agnieszka Rybak.
Ocenie podlegało: przygotowanie stanowiska pracy, czystość na stanowisku podczas trwania konkursu i po zakończeniu pracy, stosowanie właściwych oraz różnorodnych metod i technik sporządzania półproduktów cukierniczych i gotowego wyrobu, a także sposób i estetyka podania, kreatywność i pomysłowość deseru, smak.
Lista laureatów:
I miejsce Kamila Zaremba z 4 TC
II miejsce Martyna Filipowicz z 2 BS2
III miejsce Patrycja Pruszyńska z IV TFP
oraz wyróżnienie – Kamila Zastocka z 1 ZEP.
Zapraszamy do obejrzenia galerii zdjęć.
Organizatorki
Marta Łątkowska i Agnieszka Rybak