W tegorocznej edycji konkursu kulinarnego Chefs en Or dla Szkół Gastronomicznych triumfowała Natalia Kalenik z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
Jej filet z kaczki pieczony na korpusie, w glazurze miodowej z pistacjami, podany z krokietem pieczarkowym z serem blue, żelką buraczaną, salsą z buraka, truskawki i fermentowanego pieprzu, espumą pietruszkową, oraz sosem na bazie kaczego wywaru i mirabelek zachwycił jury.
Natalia otrzymała nagrodę w wysokości 3000 zł, a także staż w Instytucie Kulinarnym Transgourmet. Dodatkowo wywalczyła dla swojej szkoły 5000 zł na zakupy w Selgros oraz szkolenie dla dwudziestu uczniów naszej szkoły w Instytucie Kulinarnym.
Dodatkowo Natalia została zakwalifikowana do eliminacji wyłaniających kadrę narodową juniorów, która już przyszłym roku zawalczy o kulinarne mistrzostwo świata.
Konkurs, promujący młode talenty, rozpoczął się od eliminacji online. Spośród zgłoszeń jury wyłoniło 9 finalistów, którzy w finale mieli 1,5 godziny na przygotowanie sześciu porcji dania z kaczki, buraków, octu balsamicznego i składnika niespodzianki.
Wszyscy finaliści zaimponowali jury i publiczności swoimi umiejętnościami. Nagrody otrzymali nie tylko zdobywcy trzech pierwszych miejsc, ale także wszyscy uczestnicy konkursu oraz ich szkoły.