W dniu 22. 05. 2023r., w naszej szkole, odbył się finał I edycji Konkursu Gastronomicznego
pt. „Wieprzowina na podlaskim stole”
Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Prezydent Miasta Białegostoku
Pan Tadeusz Truskolaski, patronat merytoryczny sprawowało Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska.
Celem konkursu było rozwijanie zainteresowań zawodowych uczniów, promowanie polskich produktów regionalnych i tradycyjnych, integracja szkół gastronomicznych oraz współpraca z firmami branży gastronomicznej.
Startowały zespoły dwuosobowe z następujących szkół:
Zespół Szkół Nr 4 im. Ziemi Podlaskiej w Bielsku Podlaskim (2 zespoły)
Zespół Szkół Nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Zespół Szkół Nr 2 im. Tadeusza Kościuszki w Garwolinie
Kedainu profesinio rengimo centras – Kiejdany, Litwa
Technikum „LIDER” w Lublinie
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika w Ostrołęce
Zespół Szkół Nr 4 w Suwałkach
Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem
Zespół Szkól Gastronomicznych w Białymstoku (4 zespoły)
W trakcie trwania turnieju odbyły się zaplanowane wydarzenia towarzyszące:
- pokaz baristyczny p. Marta Kupiec i p. Łukasz Dyszewski „White Bear Coffee”
- prezentacja „Ser Koryciński” – p. Łukasz Marcinkiewicz przedstawiciel firmy Zarzeccy
- pokaz barmański p. Przemysław Marczuk „Przystanek Bar – Usługi Barmańskie”
- pokaz flambirowania p. Przemysław Kruszewski i pokaz filetowania owoców p. Paweł Karetko – nauczyciele zawodu z Zespołu Szkół Gastronomicznych.
Od godzin rannych odbywały się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez właścicieli dwóch białostockich cukierni. Przygotowanie tortu i deserów zaplanowała i przygotowała Pani Kinga Poskrobko – Nieradka z Cukierni Artystycznycznej „Słodka Dama”. Druga grupa uczniów sporządzała desery pod kierunkiem Pani Katarzyna Korolczuk z Cukierni „Pani K”
W jury konkursu zasiadali:
p. Marek Rybacki – przewodniczący jury, szef kuchni w Hotelu Sulbin w Garwolinie,
p. Ewelina Łapińska – finalistka 7. edycji programu Top Chef
p. Kinga Poskrobko Nieradka - Mistrz Cukiernictwa, autorka Cukierni Artystycznej
„ Słodka Dama” i współwłaścicielka Cukierni KINGA
p. Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku
p. Mateusz Kozłowski – szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białyms
p. Mariusz Kisiel - vice mistrz programu kulinarnego Masterchef 10 -tej edycji, właściciel Master Truck by Mariusz Kisiel - juror techniczny konkursu
p. Łukasz Rakowski – szef kuchni restauracji Cristal w Białymstoku, szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży
p. Mariusz Zając - właściciel Sali Bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy - juror techniczny konkursu
Jury podkreślało wysoki poziom przygotowanych dań. Wszystkie dania główne zawierały wymagany regulaminem surowiec czyli mięso wieprzowe. Spełniony był też drugi warunek eliminacji czyli użycie produktu regionalnego z Podlasia. Uczniowie wykorzystali w swoich potrawach m.in. karpia knyszyńskiego, chleb staropolski, miód z Sejneńszczyzny, boczek wędzony z Ejszeryszek, ser koryciński, masło z Filipowa, twaróg hajnowski i mąkę z Podlasia.
Zwyciężyła drużyna z Technikum w Lublinie – Julia Masierak i Kamila Jarosz, II miejsce zajął zespół z Garwolina – Zuzanna Ipniarska i Alicja Ćwiek. Miejsce trzecie przypadło Zuzannie Walkowiak i Karolinie Walczak z Ostrołęki.
Dzień konkursowy zakończył bankiet przygotowany przez uczniów i nauczycieli w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3 w naszej szkole. Goście, uczestnicy, uczniowie i nauczyciele mogli degustować zarówno przystawki konkursowe, desery wykonane w czasie warsztatów, a także dania gorące i zakąski przygotowane przez uczniów i nauczycieli ZSG. Zwieńczeniem bankietu był „Słodki Spektakl” w wykonaniu Pani Kingi Poskrobko Nieradki z Cukierni „Słodka Dama”.
Wydarzenie odbyło się dzięki zaangażowaniu nauczycieli, jurorów, sponsorów (Kames, Unilever, MIG, Gastro Art, Hotel Cristal, White Bear Coffe, Zarzeccy, „ Słodka Dama, „ Pani K., „Przystanek Bar”) i absolwentów ZSG, którzy poświęcili swój czas i środki.
OFICJALNE OTWARCIE KONKURSU
UCZESTNICY PRZY PRACY
JURY OCENIA
POTRAWY
POKAZ BARISTYCZNY
PREZENTACJA SER KORYCIŃSKI
POKAZ BARMAŃSKI
POKAZ FLAMBIROWANIA I FILETOWANIA
WARSZTATY CUKIERNICZE
PODSUMOWANIE I WRĘCZENIE NAGRÓD
BANKIET
JURY KONKURSOWE
POKAZ „Słodki Spektakl”