Uczniowie klas 2TFP wraz z opiekunami p. Katarzyną Piontkowską i p. Jolantą Żurawską w dniu 3 czerwca uczestniczyli w konferencji “Fakty i mity o mleku”, która miała miejsce w hotelu Ibis w Białymstoku.
Konferencję poprowadzili: dr. n. med. Irena Białokoz-Kalinowska oraz dietetyk i szef kuchni Artur Wesoły. Pani doktor omówiła rolę produktów mlecznych w prawidłowym odżywianiu.
Odbył się również pokaz kulinarny prowadzony przez Artur Wesoły, gdzie zostały wykonane potrawy z zastosowaniem przetworów mlecznych:
-jajko poche z cytrynowym jogurtem greckim z salsą z ogórka i papryki, brązowym masłem i wędzona papryką,
-chłodnik z ogórka , szpinaku i jabłka ze szczypiorkiem i koperkiem,
-białkowy eton mess z bezą, truskawkami i bezą.
Organizatorem spotkania była Polska Izba Mleka.