Uczniowie klas 2TFP wraz z opiekunami p. Katarzyną Piontkowską i p. Jolantą Żurawską w dniu 3 czerwca uczestniczyli w konferencji “Fakty i mity o mleku”, która miała miejsce w hotelu Ibis w Białymstoku.

Konferencję poprowadzili: dr. n. med. Irena Białokoz-Kalinowska oraz dietetyk i szef kuchni Artur Wesoły. Pani doktor  omówiła  rolę produktów mlecznych w prawidłowym odżywianiu.
Odbył się również pokaz kulinarny prowadzony przez Artur Wesoły, gdzie zostały wykonane potrawy z zastosowaniem przetworów mlecznych:
-jajko poche z cytrynowym jogurtem greckim z salsą z ogórka i papryki, brązowym masłem i wędzona papryką,
-chłodnik z ogórka , szpinaku i jabłka ze szczypiorkiem i koperkiem,
-białkowy eton mess z bezą, truskawkami i bezą.

Organizatorem spotkania była Polska Izba Mleka.

094c9172 04df 4902 8154 65f951686632

495b99f6 3bdb 4fbf 894b 586059f1600b

3634715f b05b 4d6d ad76 fb5b12a328db

a7f1c6af 7aef 4b96 bc77 23a7942bafba

a1744f21 ae3f 43ec 8749 78d0ebacf8d1

e30084e4 144f 459f a43b 1d807abd9765