Na początku października w ramach działania „Gastronomik Białystok. Spotkanie ze smakiem” szkołę odwiedził z pewną misją nasz absolwent Jakub Oleńczuk, obecnie szef kuchni Karczmy Maciejówka Borki 33.
Kuba gotował, a przy tym barwnie opowiadał o surowcach, smakach i zapachach oraz zasadach pracy w jego kuchni. Na pytanie „Co będziemy gotować?”, odpowiedział na pewno focaccię, a resztę będziemy kreować na bieżąco. W efekcie uczniowie klasy II tfp gr I, którzy uczestniczyli w warsztatach przygotowali również risotto marchewkowe z truflami, puree z dyni, purée pietruszkowe, olej szczypiorkowy do focaccii, a na deser brownie z pieczonymi brzoskwiniami i śmietaną.
Najważniejsze przesłanie jakie przekazał absolwent naszym uczniom to to, że w szkole nauczył się podstaw, które niezbędne są w pracy i mógł tu rozwijać swoje kulinarne zainteresowania, że zawsze mógł skorzystać z wiedzy i wsparcia nauczycieli.