W dniu 23.05 naszą szkołę odwiedzili uczniowie drugiej klasy Szkoły Podstawowej nr 16 im. Tadeusza Kościuszki. Uczniowie zapoznali się z tematem zdrowego żywienia i higieną w kuchni. Dowiedzieli się, jak jeść zdrowo i kolorowo.
Warsztaty rozpoczęły się od prezentacji poprowadzonej przez p. Katarzynę Piontkowską i p. Zofię Niewińską. Nauczyciele w ciekawy i przystępny sposób opowiedzieli dzieciom o różnych grupach produktów spożywczych i ich wpływie na organizm. Wyjaśnili również, dlaczego ważne jest jedzenie warzyw i owoców każdego dnia oraz jak komponować zdrowe i zbilansowane posiłki. Następnie dzieci przeszły do części praktycznej warsztatów, gdzie pod okiem nauczycieli uczyły się samodzielnie przygotowywać pizzę. Na deser dzieci przygotowywały domowy sorbet lodowy z mrożonych owoców.
Warsztaty z pewnością były dla nich cennym doświadczeniem, które zaszczepi w nich nawyki zdrowego odżywiania i zachęci do samodzielnego gotowania.