- Szczegóły
- Odsłony: 5421
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej oraz chcących zdobyć dobrze płatny i poszukiwany na rynku pracy zawód.
Uczeń kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi zorganizować kompleksowo obsługę imprez gastronomicznych. Zajmuje się także przygotowywaniem pełnych posiłków, zarówno codziennych jak i okolicznościowych. Przygotowuje również potrawy i napoje na przyjęcia, dbając o wysoki standard swoich usług. Wykonując swoje zadania zawodowe dba o właściwe bezpieczeństwo zdrowotne sporządzanych potraw i napojów, przestrzegając procedur obowiązujących w gastronomii. Przestrzega także zasad racjonalnego żywienia. Stale aktualizuje swoją wiedzę i doskonali umiejętności zawodowe szczególnie w zakresie towaroznawstwa żywności i nowych technologii stosowanych w gastronomii.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik żywienia i usług gastronomicznych powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w żywieniu i gastronomią,
- mają wyobraźnię i zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w renomowanych restauracjach w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się.
PRAKTYCZNE UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów i żywności,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
- organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
- wykonywania usług gastronomicznych,
- organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,
- ekspedycji potraw i napojów,
- stosowania receptur gastronomicznych,
- układania i oceny jadłospisów,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- współpracy w zespole,
- obsługi specjalistycznych programów komputerowych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- języka obcego zawodowego.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych,
- świadectwo maturalne i kontynuacja nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych,
- kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych,
- manager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych,
- mistrz sztuki kulinarnej,
- pracownik firmy cateringowej,
- doradca w zakresie prawidłowego żywienia,
- organizator usług cateringowych,
- pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej,
- prowadzić własną działalność.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie i bary szybkiej obsługi,
- zakłady gastronomiczne,
- pensjonaty, domy wczasowe,
- stołówki szkolne, szpitalne i sanatoryjne,
- firmy cateringowe,
- zakłady spożywcze,
- prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
- Szczegóły
- Odsłony: 3046
Technik usług kelnerskich to zawód, który w ostatnich latach zyskuje coraz większą popularność i jest poszukiwany na rynku pracy. Spowodowane jest to rosnącym zainteresowaniem konsumentów usługami gastronomicznymi oraz organizowaniem przyjęć rodzinnych, biznesowych oraz korzystaniem z cateringu.
Praca technika usług kelnerskich polega na profesjonalnej obsłudze konsumentów. Są odpowiedzialni za odpowiednie przyjęcie gości, właściwą atmosferę w zakładzie gastronomicznym, są „żywą reklamą” zakładu gastronomicznego. Zakres obejmuje m.in. powitanie gości, pomoc w wyborze stolika, przedstawienie menu i udzielenie stosownych informacji odnośnie potraw i napojów będących w karcie, przyjęcie zamówienia i jego realizację zgodnie ze standardami obsługi konsumenta. Do jego zadań należy również przygotowanie potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego. W swojej pracy stosuje różne metody obsługi np. serwis angielski, francuski, niemiecki, rosyjski. Jego profesjonalizm, przyjazne nastawienie do ludzi, życzliwość i wyrozumiałość przyczyniają się do częstego korzystania gości z usług gastronomicznych. Absolwenci mogą dodatkowo zdobyć zawód baristy, barmana lub sommeliera, uzupełniając wiedzę i kształcąc umiejętności na kursach.
OKRES NAUKI: 5 lat
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Technik usług kelnerskich powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię oraz zmysł estetyczny,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- mają miłą aparycję oraz wysoką kulturę osobistą,
- są uprzejmi i cierpliwi,
- łatwo nawiązują kontakt z ludźmi,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności,
- posługują się językami obcymi.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego,
- wykonywania czynności związanych obsługiwaniem gości,
- rozliczania usług kelnerskich i gastronomicznych,
- planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych,
- planowania i nadzorowania pracy kelnera,
- przygotowywania sal okolicznościowych i konferencyjnych do obsługi gości,
- planowania i sporządzania karty menu,
- rezerwacji usług gastronomicznych,
- udzielania informacji gastronomicznej,
- stosowania technik nakrywania stołu,
- rozliczania usług gastronomicznych i kelnerskich,
- promocji oraz sprzedaży usług,
- obsługi konsumenta,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł technika usług kelnerskich,
- świadectwo potwierdzające kwalifikacje:
HGT.01.Wykonywanie usług kelnerskich,
HGT.11.Organizacja usług gastronomicznych,
- świadectwo maturalne i kontynuacja nauki na studiach wyższych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Technikum Gastronomicznego mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kelner,
- szef obsługi kelnerskiej,
- barman,
- organizator usług cateringowych,
- koordynator ślubny,
- manager zakładu gastronomicznego,
- organizator imprez okolicznościowych.
MIEJSCE PRACY
- restauracje, kawiarnie, pensjonaty i domy wczasowe,
- zakłady gastronomiczne,
- centra biznesowe,
- domy weselne,
- może prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
STUDIA
Po ukończeniu szkoły i zdaniu egzaminu maturalnego absolwenci mogą kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na dowolnych kierunkach.
- Szczegóły
- Odsłony: 3962
Kucharz jest to zawód dla osób z powołaniem, trudno bowiem osiągnąć dobre rezultaty nie posiadając talentu kulinarnego i nie podchodząc do tego zajęcia z prawdziwą pasją. Od kandydata oczekuje się bogatej wyobraźni i pomysłowości. Odnosi się to zarówno do umiejętności wymyślania i tworzenia nowych potraw, ich modyfikowania, jak również nowatorskiego dekorowania. Wizualna strona potrawy niejednokrotnie ma ogromny wpływ na jej ocenę, a serwowane potrawy będą wyglądać jak dzieła sztuki.
Niezwykle ważna dla zawodu kucharza jest dobra organizacja pracy, wrażliwość smakowa, wyobraźnia oraz zmysł artystyczno - estetyczny. Dzięki tym cechom każda stworzona potrawa, deser czy napój staje się dziełem sztuki zarówno dla oczu jak i dla podniebienia. Zadania zawodowe kucharza - to wszystkie czynności związane z przygotowywaniem potraw i napojów w różnorodnych zakładach gastronomicznych i przedsiębiorstwach, zajmujących się sporządzaniem oraz produkcją wyrobów i półproduktów kulinarnych.
Kucharz zajmuje się również przygotowywaniem potraw pochodzących z różnych stron świata lub regionu oraz dań dostosowanych do indywidualnych okoliczności i wymagań klientów. Posiada wiedzę odnośnie kultur kulinarnych, właściwego stosowania produktów spożywczych, odpowiedniego łączenia składników, jak również serwowania potraw, deserów, napojów i dodatków. Do zadań kucharza należy również podawanie dań w najbardziej atrakcyjnej i wyszukanej formie. W gestii kucharza znajduje się także układanie menu oraz zarządzanie wydatkami na produkty spożywcze.
Wiedza zdobyta w szkole jest istotna, ale najważniejsze są umiejętności praktyczne nabywane na zajęciach w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3 Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód kucharz powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w gastronomii,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są zainteresowane pracą w zakładach gastronomicznych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- oceniać jakość produktów,
- przechowywać żywność,
- obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
- obsługi sprzętu gastronomicznego,
- przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
- wydawania dań,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł kucharza,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań, mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji 12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- kucharz,
- szef kuchni (w wyniku zdobytego doświadczenia),
- pracownik w branży gastronomicznej.
MIEJSCE PRACY
- restauracje,
- hotele,
- zakłady gastronomiczne,
- stołówki,
- ośrodki wypoczynkowe,
- działalność cateringowa i obsługiwać prywatne imprezy,
- prowadzić własną działalność gospodarczą na rzecz zakładów gastronomicznych i indywidualnych zleceniodawców.
- Szczegóły
- Odsłony: 4600
Cukiernik to osoba obdarzona kulinarną pasją, zmysłem smaku i bogatą wyobraźnią. Trudno o lepsze uwieńczenie ważnych uroczystości niż misternie zdobiony tort czy kolorowe muffiny. Jeśli posiadasz zamiłowanie do wypieków i chciałbyś wykonywać jeden z najsłodszych zawodów świata, to zawód właśnie dla ciebie.
Praca cukiernika to przede wszystkim wytwarzanie wszelkiego rodzaju smakołyków – ciast, ciasteczek, czekolad, a także finezyjnie dekorowanych tortów i innych deserów, które powinny nie tylko rozpieszczać podniebienia klientów, ale również zachwycać ich swoim wyglądem. Cukiernik dba o swoje miejsce pracy oraz materiały z jakimi pracuje. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
Cukiernik dba o należyte przechowywanie produktów spożywczych, zna dokładne proporcje tworzenia wyrobów cukierniczych oraz różnorodne przepisy, dopasowane do różnych okazji i wymagań klientów. W zawodzie tym istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów, dostosowywania ich do okoliczności. Dobry cukiernik umie również realizować swoje autorskie pomysły. Jest to zawód dla ludzi z wyobraźnią. Istotne są również zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu tworzonych deserów. Zawód cukiernika może okazać się dobrym wyborem również z tego względu, że daje wiele potencjalnych możliwości zatrudnienia.
OKRES NAUKI: 3 lata
PREDYSPOZYCJE ZAWODOWE
Zawód cukiernik powinny wybrać osoby, które:
- interesują się nowoczesnymi trendami w cukiernictwie,
- mają wyobraźnię, zmysł estetyczny i smakowy,
- posiadają zdolności manualne,
- są kreatywne i operatywne w działaniu,
- lubią pracować w zespole,
- są dokładne i cierpliwe,
- zainteresowane są pracą w zakładach cukierniczych i spożywczych w Polsce i za granicą,
- chcą awansować i rozwijać się,
- mają poczucie odpowiedzialności.
PRAKTYCZNE UMIEJETNOŚCI ZAWODOWE
W trakcie nauki nauczysz się:
- stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców, półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych,
- wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych,
- stosowania receptur cukierniczych,
- planowania i kalkulowania kosztów produkcji,
- współpracy w zespole,
- komunikacji interpersonalnej,
- prowadzenia własnej działalności gospodarczej.
ŚCIEŻKA KARIERY I KWALIFIKACJI JAKIE UMOŻLIWIA SZKOŁA
- tytuł cukiernika,
- świadectwo potwierdzające kwalifikację:
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych,
- Absolwenci Branżowej Szkoły I Stopnia po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych mogą kontynuować naukę w Branżowej Szkole II Stopnia, w celu uzyskania dyplomu technika technologii żywności po potwierdzeniu kwalifikacji SPC.07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych.
DODATKOWE DOSKONALENIE ZAWODOWE
Szkoła realizuje liczne projekty realizowane z funduszy europejskich. Uczniowie Branżowej Szkoły I Stopnia mają możliwość podnoszenia swoich kwalifikacji i doskonalenia umiejętności dzięki uczestnictwu w szkoleniach i warsztatach gastronomicznych, kursach, spotkaniach z mistrzami kuchni, wycieczkach zawodowych na terenie miasta, kraju i za granicą.
STANOWISKA PRACY
Absolwent może podejmować pracę jako:
- cukiernik,
- pracownik branży spożywczej.
MIEJSCE PRACY
- zakłady przetwórstwa spożywczego, produkujące wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- ciastkarnie,
- cukiernie,
- restauracje,
- hotele,
- manofaktury słodyczy, gdzie odbywają się widowiskowe pokazy, podczas których na oczach klientów wytwarzane są kolorowe cukierki, lizaki itp.
- prowadzenie własnej działalności gospodarczej.
- Szczegóły
- Odsłony: 10122
Zapraszamy do składania podań do następujących oddziałów: