Zapraszamy do składania podań do następujących oddziałów:

 

Rekrutacja do branżowych szkół II stopnia na rok szkolny 2024/2025 jeszcze się nie rozpoczęła


Wniosek o przyjęcie do branżowej szkoły II stopnia kandydaci wypełniają i składają w szkole w terminie od 13 maja 2024 r. do 18 czerwca 2024 r. do godz. 15.00.

Więcej informacji: https://www.bialystok.pl/pl/dla_mieszkancow/edukacja/rekrutacja/rekrutacja-do-branzowych-szkol-ii-stopnia.html

Rekrutacja do szkół w Białymstoku i województwie podlaskim

Pobrano z Załącznika nr 1 do Zarządzenia Nr 9/2023Podlaskiego Kuratora Oświatyz dnia 30 stycznia 2023 roku (POBIERZ w PDF)

Etapy rekrutacji dla kandydatówTermin w postępowaniu rekrutacyjnym
wybór preferencji i złożenie wniosku w szkole pierwszego wyboruod 15 maja 2023 r. do 19 czerwca 2023 r. do godz. 15:00
wybór preferencji i złożenie wniosku do szkoły oddziału międzynarodowego, dwujęzycznego, wstępnego, przygotowania wojskowego, mistrzostwa sportowego, sportowegood 15 maja 2023 r. do 29 maja 2023 r. do godz. 15:00
uzupełnienie wniosku o przyjęcie do szkoły ponadpodstawowej o świadectwo ukończenia szkoły podstawowej i o zaświadczenie o szczegółowych wynikach egzaminu ósmoklasistyod 23 czerwca 2023 r. do 12 lipca 2023 r. do godz. 15:00
możliwość zmiany przez kandydata wniosku o przyjęcie do szkoły lub złożenie nowego wniosku z uwagi na zmianę szkół, do których kandyduje.od 23 czerwca 2023 r. do 12 lipca 2023 r. do godz. 15:00
przeprowadzenie sprawdzianu kompetencji językowych, uzdolnień kierunkowych, prób sprawności fizycznejI termin: od 30 maja 2023 r. do 7 czerwca 2023 r. II termin: do 30 czerwca 2023 r
publikacja listy kandydatów, którzy uzyskali pozytywne wyniki sprawdzianu uzdolnień kierunkowych, prób sprawności fizycznychI termin: do 13 czerwca 2023 r. II termin: do 4 lipca 2023 r
publikacja list kandydatów zakwalifikowanych do przyjęciado 18 lipca 2023 r do godz. 10:00
potwierdzenie woli podjęcia nauki w szkole, do której kandydat został zakwalifikowany, uczeń musi uzupełnić wniosek rekrutacyjny o świadectwo ukończenia szkoły podstawowej i zaświadczenie o wyniku egzaminu ósmoklasisty. do 21 lipca 2023 r do godz. 15:00
podanie do publicznej wiadomości przez komisję rekrutacyjną listy kandydatów przyjętych i kandydatów nieprzyjętych24 lipca 2023 r. – do godz. 12.00
podanie informacji o liczbie wolnych miejsc w szkołach ponadpodstawowychdo 25 lipca 2023 r.
wystąpienie do komisji rekrutacyjnej o sporządzenie uzasadnienia odmowy przyjęciado 27 lipca 2023 r

rekrutacja uzupełniająca

od 25 lipca 2023 r. do 28 lipca 2023 r do godz. 15:00

*terminy rekrutacji dla woj. podlaskiego

W postępowaniu rekrutacyjnym na rok szkolny 2024/2025 do klas I publicznych szkół ponadpodstawowych rodzic kandydata lub kandydat pełnoletni składa odpowiednio zaświadczenie lub orzeczenie o braku przeciwwskazań zdrowotnych do podjęcia praktycznej nauki zawodu  

Badania lekarskie mające na celu ocenę stanu zdrowia kandydatów do szkół ponadpodstawowych zawodowych, będą przeprowadzane bezpłatnie na podstawie prawidłowo wystawionego przez szkołę skierowania.

 

ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH

        Zespół Szkół Gastronomicznych to szkoła, w której łączymy 75-letnią tradycję, związaną z praktycznym kształceniem młodzieży i promującą kuchnię polską, regionalną i europejską z nowoczesną ofertą edukacyjną. Proponowane przez nas kierunki kształcenia wychodzą naprzeciw wymaganiom współczesnego rynku pracy.

       Zajęcia prowadzi wykwalifikowana, doświadczona kadra nauczycieli, bardzo dobrze przygotowująca do egzaminów zewnętrznych. Od wielu lat ZSG znajduje się w czołówce rankingu szkół zawodowych w regionie i kraju. Uczniowie osiągają wysoką zdawalność egzaminów maturalnych i zawodowych. O wiarygodności w zdobywaniu wiedzy, w serdecznej i życzliwej atmosferze mogą świadczyć kolejne pokolenia młodych ludzi, które podejmują naukę w szkole, często kontynuując rodzinne tradycje.

 

BAZA SZKOŁY

      Zespół Szkół Gastronomicznych posiada bardzo nowoczesną i doskonale wyposażoną bazę dydaktyczną w regionie, dzięki realizacji projektu ,,Gastronomik Białystok. Przepis na sukces.’’ Oprócz tego mamy pracownie komputerowe, centrum multimedialne, bibliotekę, czytelnię, salę gimnastyczną, siłownię nowe boisko wielofunkcyjne, stołówkę i bufet. Swoje pasje i umiejętności praktyczne młodzież rozwija i nabywa w Centrum Kształcenia Zawodowego Nr 3, które jest częścią Zespołu Szkół Gastronomicznych. Młodzież spoza Białegostoku znajduje zakwaterowanie w bursie szkolnej oraz internatach na terenie miasta.

 

WSPÓŁPRACA Z PRACODAWCAMI

         W Zespole Szkół Gastronomicznych kształcenie zawodowe opiera się nie tylko na zajęciach teoretycznych, ale przede wszystkim, na praktycznej nauce zawodu. W ramach projektu ,,Gastronomik Białystok - spotkanie ze smakiem’’ szkoła od wielu lat ściśle współpracuje z pracodawcami i z firmami branży gastronomiczno – hotelarskiej. Stawiamy też  na rozwój doradztwa zawodowego. Organizujemy spotkania z pracodawcami (często naszymi absolwentami), który odnieśli sukces w branży w naszym regionie oraz kraju. Pracodawcy dzielą się swoją pasją kulinarną, nowatorskimi metodami pracy i cennym  doświadczeniem z naszymi uczniami, rozbudzając w nich motywację do osiągania sukcesu. Młodzież pod okiem Mistrzów może doskonalić swój kunszt kulinarny.

         Podczas warsztatów kulinarnych nabywają nie tylko umiejętności zawodowe, ale również kształtują niezbędne w tym zawodzie postawy i umiejętności ponad zawodowe, takie jak: pewność siebie, umiejętność współpracy w grupie, komunikatywność, oraz umiejętność zaprezentowania swoich umiejętności szerszemu gronu odbiorców, np. w ramach pokazów kulinarnych. Dzięki takiej współpracy z pracodawcami  nasi  uczniowie już w trakcie nauki znajdują zatrudnienie. Pozwala im to na szybkie wejście na rynek pracy, praktyczne rozwijanie swoich umiejętności oraz niezależność.

 

KONKURSY

           Nasi uczniowie odnoszą sukcesy  w regionalnych i krajowych konkursach gastronomicznych.  Dzięki zaangażowaniu nauczycieli w proces edukacyjny, młodzież chętnie wykazuje swoje umiejętności kulinarne w konkursach branżowych i przedsięwzięciach cateringowych. Szkoła jest organizatorem Konkursu Gastronomicznego oraz okręgowych eliminacji ,,Olimpiady Wiedzy o Żywieniu” . Młodzież uczestniczy ponadto w  Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik oraz konkursie ,,Poznaj swoje prawa pracy’’. Uczniowie mogą również korzystać z międzynarodowych wymian i praktyk na terenie krajów Unii Europejskiej.

 

PRESTIŻOWE WYRÓŻNIENIA PRZYZNAWANE DLA ZSG:

  • IV miejsce w Rankingu Techników Białystok (2020 r.),
  • III miejsce w Rankingu Techników Białystok (2019 r.),
  • III miejsce w Rankingu Techników Białystok (2018 r.),
  • VI miejsce w Rankingu Techników Białystok (2017r.).

Kursy podnoszące kwalifikacje i umiejętności (w ramach projektu ,,Gastronomik- Białystok przepis na sukces’’ w latach 2017/2022):

  • kuchnia molekularna,
  • nowe technologie w gastronomii,
  • Carving,
  • barista,
  • barman,
  • kelner - mistrz sugestii,
  • torty w stylu angielskim,
  • dekoracje z karmelu,
  • figurki marcepanowe,
  • ryby i owoce morza,
  • desery,
  • kuchnia bankietowa,
  • kurs na prawo jazdy kategorii B,
  • kursy językowe,
  • wycieczki zawodowe,
  • płatne staże u pracodawców,
  • spotkania z pracodawcami,
  • konferencje zawodowe.

Zespół Szkół Gastronomicznych w dalszym ciągu zamierza pozyskiwać środki z funduszy unijnych i realizować kursy i szkolenia dla naszych uczniów i nauczycieli.

 

KOŁA ZAINTERESOWAŃ

  • teatralne,
  • koło języka migowego,
  • koło psychologiczne,
  • szkolne koło wolontariatu,
  • szkolne koło Caritas,

Uczniowie mogą realizować swoje zainteresowania sportowe w następujących dyscyplinach:

  • lekkoatletyka,
  • piłka siatkowa,
  • piłka ręczna,
  • tenis stołowy,
  • sekcja sportów siłowych i karate,
  • koło szachowe,
  • futsal,
  • piłka koszykowa,
  • aerobik rekreacyjny.

           Nasza szkoła posiada bogatą ofertę kierunków gastronomicznych dla osób, które pragną rozpocząć przygodę ze sztuką kulinarną oraz  dbających o zdrowy tryb życia. Rozwijający się prężnie przemysł turystyczny oraz moda na „zdrową kuchnię” stwarzają duże możliwości rozwoju i czynią nasze kierunki bardzo atrakcyjnymi na polskim rynku pracy.

Opracowała: Anna Antoniak