Główny cel:
- motywacja młodzieży do nauki i pracy,
- poznawanie ścieżek kariery zawodowej naszych absolwentów i ich losów,
- pogłębienie praktycznej wiedzy z branży gastronomicznej,
- rozszerzenie umiejętności z zakresu ekonomii, finansów, marketingu i zarządzania zasobami ludzkimi,
- nawiązywanie kontaktów społecznych.
W dniu 31 maja 2022 roku, podczas wycieczki zawodowej do Majątku Howieny w Pomigaczach, odbyło się spotkanie uczniów z klas IIITC, IIITD, IIZEP i IIIZC z absolwentami naszej szkoły, którzy odnieśli sukces w branży gastronomicznej.
Łukasz Pełszyński praktycznie od ukończenia naszej szkoły- klasy kelnerskiej Technikum Gastronomicznego w Białymstoku pnie się po szczeblach kariery zawodowej. W Pomigaczach jest obecnie kierownikiem Gastronomii/Kierownikiem Sali i zajmuje się zarządzaniem. Nie jest to łatwe zadanie, ale Łukasz przez ponad 11 lat nienagannej pracy ma wspaniałe podejście do pracowników, potrafi podejmować szybko decyzje, a przede wszystkim kocha to miejsce i wszystko co robi, robi to z pasją. Z wielkim zaangażowaniem opowiadał nam o tym pięknym miejscu, jego historii oraz o nowych wyzwaniach.
Tomasz Bułach-na zdjęciu, szef kuchni, ojciec dwójki wspaniałych dzieci, to po prostu właściwy człowiek na właściwym miejscu. Jego pasją, jak sam mówi, jest kuchnia myśliwska, kresowa, regionalna, w nowoczesnym wydaniu. Korzysta z produktów od lokalnych producentów, okolicznych gospodarstw oraz własnego ogrodu, gdzie również uprawiane są oprócz warzyw świeże zioła. Jego zdaniem dania na talerzu powinny być proste, z odrobiną finezji. Dla Tomasza ważny jest kontakt z naturą, w bliskości z przyrodą czerpie inspiracje do swoich potraw. Produkty do kuchni wybiera niezwykle starannie, zwraca uwagę na ich pochodzenie, jakość i sposób hodowli. W doborze produktów nie stosuje kompromisów – tylko najwyższej jakości lokalne, świeże, sezonowe składniki wykorzystuje do tworzenia dań, które zachwycają swoją prostotą, ale również niezwykle bogatym smakiem i aromatem
W marcu 2022 r. restauracja w Majątku Howieny dzięki jego zaangażowaniu i całego zespołu pracujących tam ludzi, zdobyła nagrodę Trzy Wiedelce i dostała się do bardzo prestiżowego i elitarnego grona, 100 najlepszych restauracji w kraju. Poland 100 Best Restaurants - przewodnik po najlepszych restauracjach w Polsce to prestiżowy, pierwszy i jedyny w skali kraju projekt o takim zasięgu i formule.
Gratulujemy!!!
Bardzo serdecznie dziękujemy za zaproszenie i poświęcony nam czas!!!
Barbara Wysocka i Ewa Olendzka.