1 

W dniu 7.03.2023 roku odbyło się spotkanie uczniów z klasy 2BSG technik żywienia i usług gastronomicznych z absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku Dawidem Siniło.

Pomysłodawcą i organizatorem spotkania była pani Barbara Wysocka.

2

Dawid warsztatu uczył się m.in. od najlepszego kucharza w Danii, posiadacza gwiazdek Michelin – Bo Bech. Gotował także w Londynie, w polskich cztero- i pięciogwiazdkowych hotelach (w tym w białostockim Hotelu Cristal), a od 2012 r. był szefem kuchni w restauracji na Zamku w Tykocinie.

Obecnie jest szefem i właścicielem Pierogarni SOODI.

3

 To restauracja o kolorowym wystroju ze strefą zabaw dla dzieci, serwująca tradycyjne pierogi.

4

   My zamówiliśmy Jiaozi doprawione czosnkiem i imbirem (chińskie), z wieprzowiną, makaronem sojowym, marchewką i kapustą pekińską, polane sosem orientalnym i sezamem. Są spożywane w Chinach już od I wieku p.n.e.

 

Pierogarnia  Soodi to miejsce, w które smaki Podlasia przenikają się z aromatami Wschodu i Zachodu, a tradycja ręcznie robionych, domowych pierogów spotyka nowoczesną kuchnię. Restauracja ta zyskała dużą popularność ze względu na ciekawe menu, przytulny wystrój i profesjonalną obsługę.

5

Na zdjęciu nasza absolwentka zawsze uśmiechnięta i serdeczna Dominika Bieleninnik.

   Dawid podzielił się z nami swoimi doświadczeniami i radami dla przyszłych przedsiębiorców. Podkreślił, że trzeba mieć pasję i determinację, aby osiągnąć sukces w biznesie. Ważne jest również dbanie o relacje z klientami i zespołem, który pracuje dla naszej firmy.

6

Czekając na pierogi można na żywo oglądać, jak powstają.

7

W trakcie spotkania mieliśmy też okazję zadawać pytania, na które Dawid odpowiadał bardzo rzetelnie i wyczerpująco. Dowiedzieliśmy się między innymi o tym, jakie wyzwania stały przed restauratorami w czasie pandemii oraz jakie umiejętności są najważniejsze w pracy w gastronomii.

Całe spotkanie było bardzo inspirujące i na pewno przyczyniło się do rozwoju naszych umiejętności oraz pozytywnego nastawienia do pracy i przyszłych planów zawodowych. Dziękujemy panu Dawidowi za poświęcony nam czas i cenne rady!

8

 

                                                                    Barbara Wysocka