Pani Katarzyna Gieńko, to niewątpliwie kobieta sukcesu!

Jest wspaniałą, serdeczną i uśmiechniętą osobą, absolwentką naszej szkoły. Znajomość branży gastronomicznej, wieloletnie doświadczenie, otwartość na nowe wyzwania sprawiła, że pani Katarzyna obecnie przekazuje swoją wiedzę i umiejętności młodzieży w naszej szkole.

 fota1.jpg

Źródło: Facebook

fota2

Źródło: Facebook

Pani profesor pracuje jako nauczyciel zawodu w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, jednocześnie cały czas pełni rolę zastępcy Kierownika Produkcji w Podlasie Catering PSS Społem Białystok. Jest to bardzo trudna i wymagająca praca.

Pani Kasia pracowała również w Centrum Astoria PSS Społem Białystok, piastując tam stanowisko zastępcy szefa kuchni.

zdj1

I właśnie dzięki jej zaangażowaniu wraz z panią Barbarą Wysocką i uczniami z klasy IIZDP cukiernik możliwa była wizyta w ciastkarni PSS Społem w Białymstoku przy ul. Pogodnej.

23

24

Ciastkarnia, do której udali się uczniowie jest znanym i cenionym producentem wyrobów cukierniczych. Zakład posiada bogatą historię sięgającą kilku dziesięcioleci, a jego wyroby są cenione za wysoką jakość i innowacyjne podejście do produkcji.

zdj2

Wycieczka zawodowa odbyła się w dniu 21 listopada 2022 roku i dała możliwość naszym cukiernikom zapoznania się z całym procesem technologicznym, nowoczesnym wyposażeniem zakładu ciastkarskiego i poznania profesjonalistów z branży cukierniczej.

 

zdj5

Głównym celem warsztatów było nie tylko zapoznanie uczniów z praktycznymi aspektami pracy cukiernika, lecz również umożliwienie zobaczenia i doświadczenia różnych technik stosowanych w produkcji ciastkarskiej i cukierniczej.

zdj3

14

 

1118

W ciastkarni zastosowano najnowocześniejsze maszyny i urządzenia, co pozwala na szybką i efektywną produkcję.

 

12

12a

Technologie tam stosowane są na bieżąco ulepszane, urządzenia modernizowane, co pozwala zachować najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa produkcji.

 

21

16

5a

Uczestnicy mieli okazję zobaczyć, jak powstają różne rodzaje ciast i ciastek, a także spróbować swoich sił w dekorowaniu wyrobów cukierniczych.

 

 

 

Pan Andrzej, doświadczony pracownik zakładu pokazał nam proces produkcji ciasta półfrancuskiego, a Pan Michał Rogowski-kierownik produkcji, w sposób bardzo ciekawy i innowacyjny, z poczuciem humoru, oprowadził po zakładzie.

20

Wszyscy uczestnicy wycieczki byli zachwyceni możliwością uczestniczenia w praktycznych zajęciach i wiele się nauczyli.

I to wszystko dzięki takim wspaniałym osobom, jak pani Katarzyna.

Serdecznie dziękujemy za wspaniałe przyjęcie!

                                       Opracowanie i zdjęcia: Barbara Wysocka.