W dniu 22 maja 2023 roku, odbyło się spotkanie młodzieży z klasy IZAP wraz z Panią Barbarą Wysocką w Hotelu Royal w Białymstoku, z absolwentem Zespołu Szkół Gastronomicznych- Pawłem Zawadzkim.
Paweł jest szefem kuchni, tutejszej restauracji Monte Carlo. Wcześniej pracował i zdobywał doświadczenie branżowe w Hotelu Aristo w Białymstoku, w Recepturze, był właścicielem bardzo lubianej restauracji: Z drugiej strony rynku. Od sześciu lat prowadzi firmę consultingową, szkoli, przeprowadza audyty.
Elegancki lokal stanowi część zlokalizowanego w samym centrum Białegostoku pięciogwiazdkowego hotelu: Royal Hotel & Spa.
Paweł opowiedział nam o swojej drodze zawodowej, początkach kariery i wyzwaniach, z jakimi musiał się zmierzyć. Jego pasja i zaangażowanie w sztukę kulinarną były niesamowicie inspirujące. Podzielił się on również swoimi doświadczeniami związanymi z pracą, omówił jakie innowacje wprowadził do menu, aby zaspokoić różnorodne gusta gości.
Zaangażowanie, pasja oraz wielka miłość do gotowania sprawiły, że osiągnął wiele. Jest zdobywcą wielu nagród, między innymi “Złotej czapki”. W wolnym czasie gotuje i zdobywa kulinarne doświadczenie w Macedonii, gotując w polskiej ambasadzie.
W restauracji można skosztować produktów pochodzących prosto z gospodarstw rolnych.
Sprowadzane są sery korycińskie, narwiańskie ogórki oraz kapusta kiszona.
W menu znajdują się zarówno pierogi z mięsem z dziczyzny jak i wiele innych ciekawych potraw W karcie można również znaleźć m.in. policzki wołowe, podane z musem z kalafiora z dzikimi brokułami, pierś z kaczki czy stek z sandacza. Kuchnia tworzona z pasją przez profesjonalnych kucharzy. Wyjątkowa jest oprawa dań i smak pobudzający zmysły.
Jednak wyśmienita restauracja z otwartą kuchnią to nie wszystko.
Browar Stary Rynek to centrum piwowarstwa. Możemy tutaj degustować smaki regionalnych piw.
Posiadając kilkusetletnią tradycję receptury piwa interpretują ją na nowo, otrzymując w ten sposób wyjątkowy i niepowtarzalny smak, poprzez nowoczesną warzelnię o wybiciu dziesięciu hektolitrów oraz piętnaście tanków fermentacyjno-leżakowych o tej samej pojemności.
Jeszcze raz bardzo serdecznie dziękujemy Pawłowi za czas spędzony z nami!
Spotkanie było nie tylko źródłem wiedzy i inspiracji, ale również doskonałą okazją do nawiązania kontaktów z profesjonalistą w branży kulinarnej.
Dla nas wszystkich to ogromne wyróżnienie i motywacja do dalszej nauki i pracy!
Barbara Wysocka