Projekt „Gastrotechnicy” o numerze FEPD.08.01-IZ.00-0010/24 realizowany w ramach Priorytetu VIII Fundusze na rzecz edukacji i włączenia społecznego, Działanie 8.1 Rozwój edukacji i kształcenia Programu Fundusze Europejskie dla Podlaskiego na lata 2021-2027 Europejski Fundusz Społeczny PLUS.
Głównym celem projektu jest podniesienie umiejętności i jakości kształcenia praktycznego oraz lepsze dostosowanie do potrzeb rynku pracy wśród 100( 59K, 41M) uczennic/uczniów i 20 (16K,4M) nauczycieli kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku biorących udział w stażach i dodatkowych zajęciach specjalistycznych u pracodawców w okresie do 31 grudnia 2026r.
Główne zadania/ rezultaty projektu:
- realizacja 80 staży uczniowskich przez uczniów ZSG w Białymstoku,
- realizacja 4 staży zawodowych przez nauczycieli kształcenia ZSG w Białymstoku w 2026r.,
- udział w 2 Targach Gastronomicznych przez 40 uczniów ZSG w Białymstoku,
- udział w 2 kursach specjalistycznych wyjazdowych u przedsiębiorców przez 14 uczniów ZSG w Białymstoku,
- udział w 2 wizytach studyjnych w przedsiębiorstwach w branży: żywienia i usług gastronomicznych oraz technologii żywności przez 20 nauczycieli ZSG w Białymstoku,
- udział w 2 warsztatach gastronomicznych prowadzonych przez przedsiębiorców dla 10 nauczycieli ZSG w Białymstoku.
Okres realizacji projektu: 01.02.2025 – 31.12.2026r
Dofinansowanie projektu z UE: 623 397,50 PLN