W roku szkolnym 2022/23 tematyka wiodąca to „Ryby i owoce morza – przetwórstwo i zastosowanie w żywieniu”. Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Olimpiady www.owoz.pl oraz u nauczycieli przedmiotów zawodowych.
Etap szkolny odbędzie się w II dekadzie października 2022 r.
W olimpiadzie mogą brać udział uczniowie technikum, branżowej szkoły I i II stopnia.
Od bieżącego roku szkolnego przy Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku został powołany Komitet Okręgowy Olimpiady Wiedzy o Żywieniu tak więc eliminacje okręgowe odbędą się również w naszej szkole.
Etap okręgowy 02 grudnia 2022 r.
Etap centralny 22-24 marca 2023 r.
Finaliści i laureaci Olimpiady zwolnieni są z części pisemnej egzaminu zawodowego
(kucharz, technik usług kelnerskich, technik żywienia i usług gastronomicznych).
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Olimpiady www.owoz.pl oraz u nauczycieli przedmiotów zawodowych.