W ramach obchodów ErasmusDays nasza szkoła stała się miejscem pełnym aromatów, smaków i inspirujących spotkań. Gościliśmy nauczycieli z zaprzyjaźnionej szkoły VESK.lt z Litwy, którzy mieli okazję poznać polskie smaki, nasze tradycje kulinarne oraz atmosferę Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku.

Wspólne gotowanie stało się nie tylko lekcją kuchni, ale przede wszystkim spotkaniem kultur i wymianą doświadczeń. Podczas warsztatów kulinarnych, prowadzonych przez nauczycieli Mariusza Olszańskiego, Marka Żuka i Milenę Adasiewicz, uczestnicy przygotowali wyjątkowe potrawy, takie jak:

krem z buraków,

dorsz zapiekany z pesto,

ciasto marchewkowe ze śliwkami,

zielony koktajl,

stek z kalafiora,

kuskus z warzywami i marynowaną dynię,

sałatka z serem korycińskim,

tradycyjna szarlotka.


Zwieńczeniem kulinarnego dnia był pokaz sushi, który wzbudził ogromne zainteresowanie i zachwyt uczestników.

Po zakończeniu warsztatów goście z Litwy zwiedzili szkołę, poznając jej codzienne życie, uczniów i nauczycieli. Był to czas pełen rozmów, uśmiechu i inspiracji.

To wydarzenie pokazało, że program Erasmus+ to nie tylko możliwość rozwoju zawodowego, lecz także most łączący ludzi, pasje i kultury. Dziękujemy wszystkim za zaangażowanie, współpracę i wspaniałą atmosferę.

IMG 20251015 WA0001

IMG 20251015 WA0005

IMG 20251015 WA0007

IMG 20251016 WA0043

IMG 20251016 WA0046

IMG 20251016 WA0048

IMG 20251016 WA0049