W Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w dniu 11 marca 2024r odbył się finał II Konkursu Gastronomicznego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął po raz kolejny Prezydent Miasta Białegostoku Pan Tadeusz Truskolaski, który otworzył konkurs. Patronat merytoryczny sprawowali:
-
Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska – w kategorii kulinarnej
-
Restauracja Regiment – w kategorii kelnerskiej
-
Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama” i Cukiernia Kinga – w kategorii cukierniczej
Zawody odbywały się w trzech kategoriach: kulinarnej, cukierniczej i kelnerskiej. Kucharze i cukiernicy wykorzystali w swoich potrawach, a więc daniach głównych i przystawkach, ser koryciński oraz produkty regionalne i tradycyjne. Kelnerzy wykonywali nakrycie stołu, koktajl bezalkoholowy oraz prezentowali otwieranie wina.
W konkursie brały udział szkoły:
-
Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica - Wysokie Mazowieckie
-
Zespół Szkół Turystyczno-Gastronomicznych - Mińsk Mazowiecki
-
Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż. Czesława Nowaka Radzymin
-
Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika - Ostrołęka
-
Zespół Szkół Rolniczych im. mjr H. Dobrzańskiego-Hubala - Sokółka
-
LPO Elisa Lemonnier - Douai , Francja
-
Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących - Mońki
-
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa - Suwałki
-
Zespół Szkół Technicznych im. Generała Wł.Andersa - Białystok
-
Zespół Szkół Gastronomicznych - Białystok
Sponsorem głównym była firma „Zarzeccy” producent serów korycińskich.
Sponsorzy: PSS Społem Białystok, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Rafał Rozwadowski, GastroArt, Hotel Branicki, Hotel Traugutta 3, Hotel Cristal, Cukiernia Pani K., Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama”, Podlaskie Zakłady Zbożowe, PapilArt, Monin, Majątek Howieny, Dwór Czarneckiego, Santana.
Jurorami w konkursie byli szefowie kuchni, menadżerowie oraz cukiernicy:
Kategoria kulinarna:
Marek Rybacki – przewodniczący jury, wiceprezes Euro-Toques Polska
Mateusz Kozłowski - szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białymstoku
Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku
Łukasz Rakowski - szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży
Michał Soliwoda - szef kuchni New Island w *****Hotelu Mikołajki Leisure & SPA. Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.
Mariusz Zając – członek zarządu Euro-Toques Polska, właściciel Sali bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy
Kategoria cukiernicza:
Kinga Poskrobko Nieradka – przewodnicząca jury,
Katarzyna Bruszewska - kierownik produkcji ciastkarni PSS Społem
Grzegorz Chlebowicz - szef kuchni, restaurator, szkoleniowiec kulinarny
Maja Niewiadomska – technolog, Kierownik Działu Badawczo - Rozwojowego i Produkcji w Podlaskich Zakładach Zbożowych
Rafał Rozwadowski – właściciel Zakładu Piekarniczo – Cukierniczego
Kategoria kelnerska:
Marcin Paszko – przewodniczący jury, Event & Catering Manager w Hotelu Traugutta3****
Wojciech Jakimiuk – kierownik gastronomii Restauracja Regiment Hotel Traugutta 3
Adam Kurzyna – menadżer restauracji Hotel Cristal
Przemysław Marczuk – przedsiębiorca, firma „Przystanek Bar”
Krystian Zagroba - kierownik sali Restauracja Lipcowy Ogród Hotel Podlasie
W trakcie trwania konkursu odbyły się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez Panią Katarzynę Korolczuk właścicielkę Cukierni Pani K.
Gościem specjalnym był Pan Mikołaj Rej, uczestnik I edycji MasterChef, entuzjasta gotowania, osobowość telewizyjna, autor programów kulinarnych. Dziękujemy za przyjęcie naszego zaproszenia.
Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach:
Kategoria kulinarna:
I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska
II miejsce Zespół Szkół nr 2 z Garwolina , Alicja Ćwiek i Zuzanna Ipniarska
III miejsce Zespół Szkół Technicznych w Białymstoku, Laura Frask i Weronika Kondracka
I miejsce LPO Elisa Lemonnier - Douai , Francja , Guiot Rudy i Petit Enzo
II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych - Białystok , Gabriela Rutkowska i Kamila Zastocka
III miejsce Kedainiu profesinio rengimo centras - Kiejdany, Litwa, Deimante Sagatyte i Kamile Vilkelyte
Kategoria kelnerska:
I miejsce Zespół Szkół nr 2 - Garwolin, Aleksandra Błażejczyk i Eliza Gładysz
II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych - Białystok Kacper Radulski i Piotr Trzeszczkowski,
III miejsce Kedainiu profesinio rengimo centras - Kiejdany, Litwa, Kamile Klinaite i Najus Nesterovic
Konkurs zakończyło wręczenie nagród oraz bankiet przygotowany przez uczniów i nauczycieli naszej szkoły. Gratulujemy zwycięzcom, wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział, opiekunom za wspaniałe przygotowanie młodzieży. Życzymy sukcesów osobistych i zawodowych.
Dziękujemy Radzie Rodziców za wsparcie naszych działań.
Gorące podziękowania należą się nauczycielom, uczniom i pracownikom ZSG w Białymstoku zaangażowanym w organizację konkursu.
Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku