W Zespole Szkół Gastronomicznych w Białymstoku w dniu 11 marca 2024r odbył się finał II Konkursu Gastronomicznego. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął po raz kolejny Prezydent Miasta Białegostoku Pan Tadeusz Truskolaski, który otworzył konkurs. Patronat merytoryczny sprawowali:

  • Europejskie Stowarzyszenie Kucharzy Euro-Toques Polska – w kategorii kulinarnej

  • Restauracja Regiment – w kategorii kelnerskiej

  • Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama” i Cukiernia Kinga – w kategorii cukierniczej

 

Zawody odbywały się w trzech kategoriach: kulinarnej, cukierniczej i kelnerskiej. Kucharze i cukiernicy wykorzystali w swoich potrawach, a więc daniach głównych i przystawkach, ser koryciński oraz produkty regionalne i tradycyjne. Kelnerzy wykonywali nakrycie stołu, koktajl bezalkoholowy oraz prezentowali otwieranie wina.

 

W konkursie brały udział szkoły:

  • Zespół Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica - Wysokie Mazowieckie

  • Zespół Szkół Turystyczno-Gastronomicznych - Mińsk Mazowiecki

  • Zespół Szkół Techniczno-Zawodowych im. inż. Czesława Nowaka Radzymin

  • Zespół Szkół Zawodowych Nr 4 im. Adama Chętnika - Ostrołęka

  • Zespół Szkół Rolniczych im. mjr H. Dobrzańskiego-Hubala - Sokółka

  • Zespół Szkół nr 2 im. T. Kościuszki Garwolin

  • Kedainiu profesinio rengimo centras - Kiejdany, Litwa

  • LPO Elisa Lemonnier - Douai , Francja

  • Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących - Mońki

  • Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa - Suwałki

  • Zespół Szkół Technicznych im. Generała Wł.Andersa - Białystok

  • Zespół Szkół Gastronomicznych - Białystok

Sponsorem głównym była firma „Zarzeccy” producent serów korycińskich.

Sponsorzy: PSS Społem Białystok, Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Rafał Rozwadowski, GastroArt, Hotel Branicki, Hotel Traugutta 3, Hotel Cristal, Cukiernia Pani K., Cukiernia Artystyczna „Słodka Dama”, Podlaskie Zakłady Zbożowe, PapilArt, Monin, Majątek Howieny, Dwór Czarneckiego, Santana.

Jurorami w konkursie byli szefowie kuchni, menadżerowie oraz cukiernicy:

 

Kategoria kulinarna:

 

Marek Rybacki – przewodniczący jury, wiceprezes Euro-Toques Polska

Mateusz Kozłowski - szef kuchni restauracji „Bona Me” w hotelu Mercure w Białymstoku

Bartosz Łukaszewicz - szef kuchni restauracji „Pawilon Towarzyski” w Białymstoku

Łukasz Rakowski - szef kuchni restauracji Hotelu Żubrówka w Białowieży

Michał Soliwoda - szef kuchni New Island w *****Hotelu Mikołajki Leisure & SPA. Prezes Polskiej Inicjatywy Kulinarnej.

Mariusz Zając – członek zarządu Euro-Toques Polska, właściciel Sali bankietowej AIDA w Kobyłce k. Warszawy

 

 

Kategoria cukiernicza:

 

Kinga Poskrobko Nieradka – przewodnicząca jury,

Katarzyna Bruszewska - kierownik produkcji ciastkarni PSS Społem

Grzegorz Chlebowicz - szef kuchni, restaurator, szkoleniowiec kulinarny

Maja Niewiadomska – technolog, Kierownik Działu Badawczo - Rozwojowego i Produkcji w Podlaskich Zakładach Zbożowych

Rafał Rozwadowski – właściciel Zakładu Piekarniczo – Cukierniczego

 

Kategoria kelnerska:

 

Marcin Paszko – przewodniczący jury, Event & Catering Manager w  Hotelu Traugutta3****

Wojciech Jakimiuk – kierownik gastronomii Restauracja Regiment Hotel Traugutta 3

Adam Kurzyna – menadżer restauracji Hotel Cristal

Przemysław Marczuk – przedsiębiorca, firma „Przystanek Bar”

Krystian Zagroba - kierownik sali Restauracja Lipcowy Ogród Hotel Podlasie

W trakcie trwania konkursu odbyły się również warsztaty cukiernicze prowadzone przez Panią Katarzynę Korolczuk właścicielkę Cukierni Pani K.

 

Gościem specjalnym był Pan Mikołaj Rej, uczestnik I edycji MasterChef, entuzjasta gotowania, osobowość telewizyjna, autor programów kulinarnych. Dziękujemy za przyjęcie naszego zaproszenia.

Zwycięzcy w poszczególnych kategoriach:

Kategoria kulinarna:

I miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych w Białymstoku, Natalia Kalenik i Magdalena Połonowska

II miejsce Zespół Szkół nr 2 z Garwolina , Alicja Ćwiek i Zuzanna Ipniarska

III miejsce Zespół Szkół Technicznych w Białymstoku, Laura Frask i Weronika Kondracka

 

Kategoria cukiernicza:

I miejsce LPO Elisa Lemonnier - Douai , Francja , Guiot Rudy i Petit Enzo

II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych - Białystok , Gabriela Rutkowska i Kamila Zastocka

III miejsce Kedainiu profesinio rengimo centras - Kiejdany, Litwa, Deimante Sagatyte i Kamile Vilkelyte

 

Kategoria kelnerska:

I miejsce Zespół Szkół nr 2 - Garwolin, Aleksandra Błażejczyk i Eliza Gładysz

II miejsce Zespół Szkół Gastronomicznych - Białystok Kacper Radulski i Piotr Trzeszczkowski,

III miejsce Kedainiu profesinio rengimo centras - Kiejdany, Litwa, Kamile Klinaite i Najus Nesterovic


Konkurs zakończyło wręczenie nagród oraz bankiet przygotowany przez uczniów i nauczycieli naszej szkoły. Gratulujemy zwycięzcom, wszystkim uczestnikom dziękujemy za udział, opiekunom za wspaniałe przygotowanie młodzieży. Życzymy sukcesów osobistych i zawodowych.

Dziękujemy Radzie Rodziców za wsparcie naszych działań.

Gorące podziękowania należą się nauczycielom, uczniom i pracownikom ZSG w Białymstoku zaangażowanym w organizację konkursu.

 Dyrekcja Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku