Hola Walencja! 🇪🇸
W maju grupa czterech nauczycieli przedmiotów zawodowych z naszej szkoły miała okazję uczestniczyć w wyjątkowym wyjeździe do Walencji. Celem i głównym punktem programu tego 5-dniowego wyjazdu były warsztaty gastronomiczne, podczas których uczestnicy mieli okazję: 
-poznać tradycyjne hiszpańskie smaki 
-zgłębić techniki kulinarne wykorzystywane podczas wykonywania określonych w programie dań 
-poznać lokalne produkty wykorzystywane w codziennym gotowaniu. 
-wziąć udział w przygotowywaniu potraw na świeżym powietrzu 
 
Warsztaty zostały przeprowadzone przez Anę i Rocio, dwie niezwykle i doświadczone Hiszpanki, które na co dzień prowadzą w Walencji własny catering. Dzięki ich zaangażowaniu nasze nauczycielki mogły przygotować takie dania jak:
-Ensaladilla, 
-Essgararraet, 
-Coca de berenjena a la llama, 
-Vallencian paella, 
-Sangria de cava, 
-Croquetas de puchero, 
-Ropa vieja, 
-Puchero valenciano, 
-Torija, 
-Arroz al horno.
 
To była niezwykła podróż naszych kubków smakowych. Na pewno zdobyte doświadczenie zostanie wykorzystane w naszej pracy. 
 
Projekt Viva La Gastro nr 2024-PL01-KA122-VET-000231047 – Walencja, Hiszpania 2025