Hola Walencja! 🇪🇸
W maju grupa czterech nauczycieli przedmiotów zawodowych z naszej szkoły miała okazję uczestniczyć w wyjątkowym wyjeździe do Walencji. Celem i głównym punktem programu tego 5-dniowego wyjazdu były warsztaty gastronomiczne, podczas których uczestnicy mieli okazję:
-poznać tradycyjne hiszpańskie smaki
-zgłębić techniki kulinarne wykorzystywane podczas wykonywania określonych w programie dań
-poznać lokalne produkty wykorzystywane w codziennym gotowaniu.
-wziąć udział w przygotowywaniu potraw na świeżym powietrzu
Warsztaty zostały przeprowadzone przez Anę i Rocio, dwie niezwykle i doświadczone Hiszpanki, które na co dzień prowadzą w Walencji własny catering. Dzięki ich zaangażowaniu nasze nauczycielki mogły przygotować takie dania jak:
-Ensaladilla,
-Essgararraet,
-Coca de berenjena a la llama,
-Vallencian paella,
-Sangria de cava,
-Croquetas de puchero,
-Ropa vieja,
-Puchero valenciano,
-Torija,
-Arroz al horno.
To była niezwykła podróż naszych kubków smakowych. Na pewno zdobyte doświadczenie zostanie wykorzystane w naszej pracy.
Projekt Viva La Gastro nr 2024-PL01-KA122-VET-000231047 – Walencja, Hiszpania 2025