29.09.2022 r. gościliśmy w naszej szkole Akademię Kulinarną Marcina Budynka z projektem „Stawiam na wołowinę”, którego pomysłodawcą i koordynatorem jest Związek „Polskie Mięso”.
Głównym celem projektu jest objęcie profesjonalnym szkoleniem uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości polskiego mięsa wołowego oraz przeprowadzenie instruktaży z zakresu obróbki technologicznej tego mięsa. Szkolenie składa się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
Mistrz kulinarny Marcin Budynek i dietetyk Judyta Szymkowiak w części teoretycznej skierowanej do szerszego grona uczniów z kierunków technik żywienia i kucharz, przedstawili walory spożywcze i kulinarne mięsa wołowego. W części praktycznej uczestniczyła klasa 2 THP. Zakres tego szkolenia obejmował: nowoczesne metody obróbki i marynowanie wołowiny oraz kompozycje smakowe i aranżacje dań.
Dziękujemy Akademii Kulinarnej Marcina Budynka, za profesjonalne szkolenie oraz przekazanie wiedzy w interesujący i przystępny sposób. Mamy nadzieję, że to spotkanie będzie inspiracją dla naszych uczniów do pogłębiania wiedzy i swoich umiejętności zawodowych.
Agnieszka Januszkiewicz
Barbara Sawicka