23.11.2022 roku słuchaczki Branżowej Szkoły II Stopnia w zawodzie technik technologii żywności Ewelina Niedźwiedzka oraz Martyna Filipowicz wraz z nauczycielką przedmiotów zawodowych panią Martą Łątkowską odbyły wycieczkę technologiczną do Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Hajnówce.

Dzięki życzliwości Prezesa Spółdzielni Pana Patryka Duchny oraz pracowników działu kontroli jakości OSM w Hajnówce miałyśmy okazję poznać zasady funkcjonowania zakładu przetwórstwa mlecznego, proces kontroli jakości z uwzględnieniem systemu HACCP i wyznaczonych w zakładzie krytycznych punktów kontroli oraz procesy technologiczne wyrobów wytwarzanych w zakładzie.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Hajnówce jest zakładem o 50-letniej tradycji usytuowanym na obrzeżu Puszczy Białowieskiej. Surowiec skupowany jest od okolicznych producentów mleka. Główne kierunki przerobu surowca to: sery podpuszczkowe dojrzewające, twarogi produkowane metodą tradycyjną tzw. klinki, twarogi i masło.

Dziękujemy OSM w Hajnówce za gościnność i przekazaną wiedzę.