Działania podejmowane przez uczniów i nauczycieli w ramach obchodów  75-lecia Zespołu Szkół Gastronomicznych w Białymstoku

4 listopada wszyscy nauczyciele i uczniowie przechodzą odświętnie ubrani (jasna koszula/bluzka, ciemne spodnie/spódnica)

  1. Jak widzę swoją szkołę w przyszłości – wystawa plakatów uczniów klas pierwszych technikum (p. Patrycja Gołaszewska)
  2. Konkurs na Fraszkę o Szkole (p. Magdalena Gierasimczuk)- link do artykułu
  3. Nasza Szkoła we wspomnieniach emerytowanych pracowników (zespół nauczycieli pod przewodnictwem p. E. Olendzkiej)
  4. Konkurs kulinarny na najsmaczniejszą tartaletkę (p. A. Rybak, M. Łątkowska)- link do artykułu
  5. Konkurs plastyczny (zespół nauczycieli języka polskiego) - link do artykułu
  6. Wykonanie zdjęcia społeczności szkolnej | publikacja w wysokiej rozdzielczości | wydruk w formacie A2 i powieszenie w szkole (p. A. Noskowicz)
  7. Wystawa niepublikowanych zdjęć dokumentujących historię szkoły (p. E. Olendzka)
  8. Wręczenie okolicznościowych piernikowych medali z okazji 75 lecia szkoły
  9. 75 Przepisów z Dyni na 75-Lecie Zespołu Szkół gastronomicznych (p. E. Olendzka)- link do artykułu
  10. Konkurs na realizację Zaproszenia na Mszę Świętą - link do artykułu
  11. "Bogata historia ZSG zapisana złotymi zgłoskami na kartach kronik szkolnych" - wystawa w szkolnej czytelni ( Nauczyciele Bibliotekarze)

hs 01

 

Najstarsza data w historii Zespołu Szkół Gastronomicznych to 4 listopada 1947 roku. Tego dnia Kuratorium Okręgu Szkolnego Białostockiego powołało do życia Państwowe Gimnazjum Gospodarcze w Białymstoku. Funkcję dyrektora nowej placówki oświatowej władze powierzyły pani Albinie Malinowskiej.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z kolejnymi ciekawymi rodzajami dyń w jesiennej oprawie. Do zamieszczonej wcześniej prezentacji Martyny Nowickiej dołączamy pracę autorstwa Aleksandry Pogorzelskiej z 3TFP. Jednocześnie dziękujemy Dziewczynom za ogrom pracy i zaangażowania!

Jako że sezon dyniowy w pełni, zachęcamy do zapoznania się z pracą Martyny Nowickiej z klasy IIITFP wykonaną w ramach przedmiotu podstawy przedsiębiorczości. Na podstawie źródeł internetowych Martyna przygotowała bardzo ciekawą prezentację na temat odmian dyń i ich zastosowania. Przedstawiła również kilka przykładów farm dyniowych, które można odwiedzić w naszym kraju.