Dwudziestu uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych wyjechało na trzytygodniowy staż w ramach projektu Erasmus + „Zagraniczny staż-dobra praca”. Nasi uczniowie mają okazję pracować od 26.07 do 16.08.2021r. w różnego rodzaju lokalach gastronomicznych w Walencji (Hiszpania). W tym czasie stażyści pogłębiają wiedzę na temat kuchni hiszpańskiej, zdobywają nowe doświadczenia zawodowe oraz zwiedzają miasto i jego atrakcje.

  1. Wprowadzenie nowego dziennika elektronicznego
  2. Wypełnienie i wydrukowanie arkuszy organizacyjnych do  31 sierpnia
  3. Archiwizacja danych na kontach Google Classroom
  4. Podręczniki szkolne- sprawdzenie poprawności

 

1. Wprowadzenie nowego dziennika elektronicznego

W związku z przejściem obecnego e-dziennika (Wrót Podlasia) na nową formę abonamentową (płatną), zapadła decyzja o przejściu na system e-dziennika firmy Vulcan. Od nowego roku szkolnego sekretariat, księgowość, kadry, kierownik gospodarczy, dyrektorzy a przede wszystkim Nauczyciele i uczniowe będą pracować w jednym zintegrowanym systemie. Usprawni to znacząco obieg dokumentów.

Czas i forma szkoleń dla Nauczycieli jest zależna od terminów wskazanych przez firmę Vulcan. 

---------------------------------------------------

2. Wypełnienie i wydrukowanie arkuszy organizacyjnych do  31 sierpnia

W związku z nieprzedłużeniem umowy na obecnych zasadach, obecny eDziennik przestaje działać z dniem 1 września. Dlatego należy wypełnić i wydrukować arkusze w nieprzekraczalnym terminie- 31 sierpnia.

Stary i nowy dziennik nie są ze sobą kompatybilne i nie jest możliwe przeniesienie uczniów do nowego eDziennika. Obecnie, sekretariat ma wprowadzonych uczniów do systemu i pobranie ich do nowego eDziennika będzie ułatwione. 

---------------------------------------------------

3. Archiwizacja danych na kontach Google Classroom

 Nauczyciele nauczający on-line mają możliwość archiwizacji lekcji (w roku szkolnym 2020/21) na potrzeby ewentualnego nauczania zdalnego. Zarchiwizowane lekcje mogą pomóc Nauczycielom w prowadzeniu nowych zajęć z nową klasą lub grupą. Pod tymi linkami jest dostępna informacja jak to wykonać.

Link do prywatnego bloga Nauczycielki która bardzo sprawnie i prostym językiem opisała cały proces.

Link do oficjalnej strony firmy Google

Link do strony YouTube. Uwaga! Tu jest pokazana archiwizacja oraz zarazem usunięcie wszelkich danych z zajęć. Proszę sobie wybrać najbardziej optymalne rozwiązanie.

---------------------------------------------------

4. Podręczniki szkolne- sprawdzenie poprawności

Proszę o sprawdzenie poprawności wprowadzonych podręczników. W przypadku nieprawidłowości proszę o informację na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

Uprzejmie informujemy, że w sekretariacie szkoły (wejście główne od ul. Knyszyńskiej) oraz biurze Centrum Kształcenia Zawodowego dostępne są zlecenia na badania sanitarno-epidemiologiczne dla kandydatów do klas pierwszych Technikum Gastronomicznego, Branżowej Szkoły I stopnia nr 4 i Branżowej Szkoły II stopnia nr 4.

 Bardzo prosimy o jak najszybsze zgłoszenie się po ww. skierowania w celu niezwłocznego wykonania badań, aby od 1 września 2021 r. uczestniczyć w zajęciach zawodowych.

 

 

Szanowni Państwo,

Dyrektorzy i Nauczyciele,

Drodzy Uczniowie i Rodzice,